WhatsApp Image 2018-09-13 at 18.48.24.jpeg

Anne Pekelharing

De pracht van de peulen

Er zijn meer dan 4.000 eetbare soorten. Een fantastische club. Voor mij hebben ze iets sensueels. Met hun zachte rondingen, glanzende lijnen en vaak sprankelende kleuren. Een oude dame in een strak jasje.

Peulvruchten zijn hip, ze zijn gezond, voedzaam en goed voor het milieu. Dat is nu wel bekend. Maar voor mij gaat het veel verder.”

Er is een spreukje dat mij trof en bezighield: “Under Present and Over Perform.” Prachtig. Zo mooi, dat ik daar wel een lijfspreuk van heb gemaakt.

Zie hier mijn bruggetje naar De Bonen. Bonen? Jazeker. Wat moet je daar nou mee?

Alles. Zo gewoontjes, zo bijna alledaags, af en toe zo lelijk die boon, maar………………zo ongewoon, zo verrassend en zo veelzijdig is de wereld die je met bonen culinair kunt versieren. “Under Present and Over Perform.” Voor elke tafel, voor elke sfeer, voor elke gelegenheid, voor elke smaak….. bonen zijn de feestjes van de tafel, de smaakmakers in de pan, de knettertjes in de salade, de herinnering aan een mooi samenzijn.

Kortom: een boon vraagt erom, smeekt je bijna om mee “uit genomen te worden.” Want als je dat doet, dan verrast ie jou zoals je nog nooit bent verrast. Pittig of zoet, dominant of bescheiden, bruin, rood, groen, paars of zwart, gestreept of gespikkeld, zuur of zacht, hard of zacht, Cubaans, Marokkaans, Chileens, Italiaans, Koreaans, Surinaams, Slowaaks, Spaans, Engels of Nederlands…..een beetje boon zit nooit om een mond verlegen.

Gekke bonen.

Winden, boeren en stinken

Mensen vinden dat het veel tijd kost om bonen klaar te maken. Dan doelen ze op het feit dat droge bonen moeten weken, maar je hoeft echt niet een paar uur naast die bak met zwemmende bonen te waken. Ze kunnen het echt wel alleen. Oja en mensen zijn bang dat je van bonen gaat winden. Nou misschien een klein beetje gerommel hier en daar.. en een blaffende hond bijt niet en tja, van knoflook ga je stinken. Chocolade maakt je dik en van bier ga je boeren. Lekker komt misschien met een klein prijsje.

Duizend-en-één-smaken en vormen

En dan is er de kwestie van smaak, zijn ze echt saai? Of meet je dat af aan de voorgekookte potjes uit de supermarkt? Want droogbonen zijn heerlijk. Sommige houden hun vorm en tekening bij het koken. Andere krijgen een fluweelzachte, romige bite. Er zijn bonen die meer zoet smaken. En dan heb je de meer aardse smaken met soms een vleugje paddenstoel, iets kruidigs of iets rokerigs.  Maar wat dacht je van de veelzijdigheid van deze sensuele dames. Taarten, bonenkoek, brood, hummus, burger, soep, brownie, miso en nog zoveel meer. Ik geef jou een boon en ga toch gewoon tekeer.Contacten kan erg makkelijk! Stuur een mailtje naar anne@hippeboon.nl