Flageolet, heilbot, asperge stoof met pistou

 
hielbot1.png
 
 

Bonen 8 uur weken |  bonen 1-1,5 uur koken | 10 min voorbereiden | 30 min bereiden | 4 personen

Extra vergine olijfolie | 2 fijngehakte teentjes knoflook | 1 stengel bleekselderij in ringetjes | 1 gesnipperde gele ui | 225 gram flageolet bonen | 650 gram heilbot in grote vierkanten | 12 groene asperges in stukken | 6 bosuitjes over de lengte gehalveerd | 50 gram broodkruimels

Voor de pistou

Vergine olijfolie | 2 teentjes knoflook | 30 gram verse peterselie | 30 gram verse munt | zout | peper

Voorbereiden

  1. Week de bonen.
  2. Verwarm de gril oven voor op 200 °C.

 

Bereiden

  1. Verwarm in een ovenvaste braadpan met dikke bodem 2 eetlepels olijfolie. Bak de knoflook, bleekselderij en ui zo’n 10 minuten.
  2. Voeg de Flageolet bonen en hun weekwater toe. Breng aan de kook, laat 10 minuten koken en draai het vuur laag. Gaar de bonen zachtjes in zo’n 1-1,5 uur.
  3. Voeg de heilbot, asperges en bosuitjes toe. Druk ze met een houten lepel voorzichtig onder water en laat ze zachtjes 10-15 minuten garen.
  4. Strooi de croutons gelijkmatig uit over het oppervlak. Giet er 1 eetlepel olijfolie over uit.
  5. Zet de pan in de gril oven en gaar totdat de stoof borrelt en de broodkruimels goudbruin van kleur zijn.

 

Bereiden pistou

  1. Doe de teentjes knoflook met een snufje zout in een vijzel en wrijf ze fijn tot een pasta.
  2. Voeg de peterselie en munt toe en wrijf het geheel tot een dikke pasta.
  3. Druppel olijfolie over de pasta en roer tot een gladde saus ontstaat.
  4. Breng de pistou op smaak met peper en zout.

 

Serveren

  1. Schep de stoofschotel in borden.
  2. Garneer ieder bord met een aantal lepels pistou.
 
Anne Pekelharing