Roost op Cubaanse zwarte bonen sofrito

 
Fresh Ripe Grapefruit
 
 

8 uur weken | 1-1,5 uur koken | 15 min voorbereiden | 2,5-3 uur bereiden | 4-6 personen

Voor de Cubaanse zwarte bonen Sofrito:

250 gram Black Turtle Bonen | 2 eetlepels koolzaadolie | 1 kleine witte ui in ringen | 2 fijngehakte teentjes knoflook | halve groene paprika in stukjes | 1 fijngehakte jalapeño peper | 2 eetlepels wijnazijn | 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder | zout | versgemalen peper

Voor de geroosterde varkensschouder

4 hele gepelde teentjes knoflook | 2 teentjes knoflook in dunne schijfjes | 2 theelepels grof zeezout | 2 theelepels komijnzaad | 1 theelepel gedroogde oregano | 1,5 kilo varkensschouder aan een stuk, zonder bot | sap van 2 grapefruits | sap van 2 limoenen | sap van 2 citroenen | 1 grote witte ui in dunnen ringen

 

Voorbereiden

  1. Week de bonen. Kook de bonen circa 1 uur tot ze iets zacht, maar nog niet beetgaar zijn. Zet de bonen in het kookvocht opzij.

 

Cubaanse zwarte bonen sofrito bereiden

  1. Verhit de koolzaadolie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de ui, knoflook, paprika en jalapeño peper toe. Laat 8 minuten garen totdat de groenten licht beginnen te verkleuren.
  2. Voeg de wijnazijn, paprikapoeder, en wat zout en peper toe. Laat onder voortdurend roeren 2-3 minuten stoven.
  3. Doe 6 eetlepels gekookte bonen bij de groente. Prak de bonen fijn en roer door de sofrito.
  4. Voeg de sofrito toe aan de pan met bonen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Laat nog 30-40 minuten op zacht vuur garen totdat de bonen zacht en aromatisch zijn.

 

Geroosterde varkensschouder bereiden

  1. Pureer in een vijzel de hele knoflooktenen met het zeezout tot een pasta. Voeg komijn en oregano toe en roer door elkaar.
  2. Maak kleine inkepingen over het oppervlak van de varkensschouder. Vul de inkepingen met de schijfjes knoflook. Wrijf de varkensschouder in met de knoflookpasta.
  3. Doe de varkensschouder in een grote schaal. Giet het sap van de grapefruits, limoenen en citroenen over de schouder.
  4. Bedek de schaal met folie en zet een paar uur in de koelkast. Keer de schouder een aantal maal in de schaal om het oppervlak aan alle kanten te laten marineren.
  5. Verhit de oven voor op 200 °C. Haal de varkensschouder uit de marinade en zet de marinade opzij. Dep de varkensschouder droog. Doe de schouder in een ovenschaal en bestrooi met de uienringen. Rooster de schouder 30 minuten in de oven.
  6. Kook de marinade in een kleine sauspan circa 10 minuten in.
  7. Haal de ovenschaal uit de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C. Giet iets van de ingekookte marinade over de schouder. Bedek de ovenschaal met aluminium folie. Doe de varkensschouder terug in de oven. Laat de schouder 2,5-3 uur zachtjes garen in de oven. Giet elke 30 minuten iets van de ingekookte marinade over de schouder.

 

Serveren

  1. Doe de schouder op een groot bord en begiet met het vocht uit de ovenschaal. Schep de Cubaanse zwarte bonen sofrito in een schaal. Serveer met een eenvoudige tomatensalade.
 
Anne Pekelharing