Scarlet Emperor pronkboon met paddenstoel

 
B_Champignons.jpg
 
 

8 uur weken | 1-3 uur koken | 25 min voorbereiden | 30 min bereiden | 4 personen

20 gram gedroogde porcini | 100 ml warm water | boter | extra vergine olijfolie | 5 fijngehakte teentjes knoflook | 1 sjalotje in dunne ringetjes gesneden | 100 ml droge rode wijn | 100 gram oesterzwammen in fijne reepjes gesneden | 150 gram gedroogde Scarlet Emperor pronkbonen | zout | vers gemalen peper | geraspte kaas

Voorbereiden

  1. Week de bonen en kook tot ze gaar zijn. Bewaar het kookvocht.
  2. Week de porcini 5 minuten in koud water en spoel ze goed af. Laat ze daarna in het warme water 20 minuten maar net ondergedompeld weken. Haal de porcini uit het water, knijp het vocht eruit en bewaar het welwater. Dep de porcini droog en snij ze in grove stukken.

Bereiden

  1. Smelt 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olijfolie in een braadpan met dikke bodem. Bak de knoflook en het sjalotje 2-3 minuten.
  2. Voeg de oesterzwammen en een snufje zout toe. Zet het vuur lager en bruin de paddenstoelen 3-4 min. Als de pan te droog wordt kun je iets van het porcini welwater toevoegen.
  3. Voeg de porcini toe en bruin deze in 3-4 minuten.
  4. Voeg 3 eetlepels porcini welwater en de wijn toe. Zet het vuur hoger en laat sudderen. Roer nu en dan.
  5. Voeg als de alcohol is verdampt de gekookte Scarlet Emperor pronkbonen toe. Voeg iets van het bonenkookvocht en de rest van het porcini welwater toe en laat 10 minuten sudderen.
  6. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Serveren

  1. Serveer direct met geraspte pecorino kaas en een drupje olijfolie.
  2. Dit gerecht is al meesterlijk. Wil je toch meer op tafel? Geef er gegrilde karbonades bij. Bestrooid met verse tijm en rozemarijn. Of een eendenborst, kort gebraden op het vet.
 
Anne Pekelharing