Winderig van bonen?

 
B_BruineBonen.jpg
 
 

Het is waar. Bonen maken je winderig. Er zijn allerlei vermeende foefjes om die gehate gasvorming te vermijden. Bonen weken, koken met baksoda, gember, of een enzymgoedje wat Beano heet. Het is ongelukkig. Maar zelfs die middelen stoppen de noodruftigheid niet. Wen er maar aan. Bonen zorgen voor flatulentie.

 

Ze zijn nu eenmaal rijk aan vezels. Een zegen voor de gezondheid. Maar het is een karweitje om ze te verteren. En de complexe suikers in bonen, de oligosachariden, kunnen niet in de dunne darm worden gesplitst omdat wij mensen het enzym Alpha-Galactosidase missen. De bacteriën in de dikke darm voeren die splitsing voor ons uit. Het gevolg is een forse CO2 productie.

 

De beste remedie om de winderigheid te overwinnen is voor de hand liggend. Meer bonen eten. Je lichaam went er aan.

 

In de tussentijd is er een troost. Van knoflook ga je stinken. Chocolade maakt je dik. En van bier ga je boeren. (Wij tenminste.) Lekker komt misschien met een kleine prijs.

 
Anne Pekelharing