Deksel erop of eraf?

 
 
 

Nog een punt. Aan lekker koken moet je niet beginnen als je de trein moet halen. De tijd nemen en je erin verliezen is fijn. Maar daaraan zijn toch wel grenzen. Nodeloos wachten hoeft ook weer niet.

 

Hier kwam de scheikundige achtergrond dwingend boven. Wat helpt een efficiënt kookproces? Met of zonder deksel de boel koken kan een factor zijn. Experimentje dus met ons eigen Nederlandse Krombekje.

 

De eerste partij ongeweekte Krombekken kookten in een pan zonder deksel. De tweede hoeveelheid ongeweekte bonen in een pan met de deksel erop.

 

En het was de moeite waard om dit op een achternamiddag te testen. Zonder deksel duurde het exact 106 minuten voordat de Krombekken gaar waren. Maar met deksel duurde het maar 67 minuten.

 

Kortom. Het is verstandig om die deksel te gebruiken.

Niet om iemand je keuken uit te slaan. Maar om je kokende bonen liefdevol af te dekken.

 
Anne Pekelharing