In klei, staal of aluminium?

 
 
 

Nog een dingetje onder debat. In wat voor pan gedijen bonen het best? Er zijn wat puriteinen die zweren bij de aardewerken pot. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In de Nederlandse keuken zijn kleipotten niet echt dik gezaaid.

 

Toch maar even checken of we nu iets missen in Nederland zonder de kleipot. In de hoofdrol, Flor de Mayo bonen.

 

De eerste opstelling. Flor de Mayo bonen, kokend water, een snufje zout en 2 laurier blaadjes in een aardewerken pot. In de tweede opstelling figureerde dezelfde inhoud in een stalen pan. De derde opstelling betrof een identieke inhoud in een aluminium pan.

 

Even koken. En hotseflots. Het resultaat. De boontjes in alle type pannen waren even snel (of langzaam) gaar. De smaak van de Flors uit de kleipot en de stalen pan waren identiek. Maar de bonen uit het aluminium hadden een rare metaalachtige bijsmaak.

 

Kortom. Niet met je campingsetje bonen koken. Maar verder kun je rustig die stalen pan uit de typisch Nederlandse keuken gebruiken.

Een zuidelijke kleipot voelt goed, maar doet niets.

 
Anne Pekelharing