Zouten voor of na koken?

 
zout1.png
 
 

Er is wat hysterie over het tijdstip van het zouten. Sommige kookboeken zijn razend streng. Gij zult geen zout toevoegen aan het kookwater van bonen. Zouten dient men te doen na het koken. Negeer je deze regel dan treft straf je onverbiddelijk. De bonen blijven hard en taai. Ai. Met zo’n regel moet je niet spotten.

 

Maar het is wel een leuke om te testen. Deze keer deden de Scarlet Emperor pronkbonen mee. Met hun stevige schil waren ze de perfecte testobjecten.

 

In de eerste pan gingen 150 gram Scarlet Emperor pronkbonen, een halve theelepel zout en kokend water. De tweede pan bonen was zoutloos.

 

Dit experiment maakte voor altijd een einde aan de hysterie. Beide pannetjes bonen waren na 130 minuten gaar. En hadden een even mooie bite en textuur. Het staartje van het experiment bracht een onverwachte ontdekking. De pan ongezouten bonen had een dikke theelepel zout nodig om ze op dezelfde smaak te brengen. Niet goed voor je hart en bloedvaten. En zelfs met deze dubbele dosis zout was het meer het kookvocht dan de Scarlets die de zoute smaak aannamen.

 

Kortom. Gooi dat snufje zout erbij. Vanaf de start.

Geen hysterie in je keuken.

 
Anne Pekelharing