Ayocote Morado pronkboon

Ayocote Morado pronkboon

from 4.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Deze pronkbonen heten ook Ayocotl Morado (Azteeks). Dat verraadt hun afkomst. En zet je tegelijk op het goede spoor. Want wat komt er uit de ordinair groene peulen? Juist. Een wonder. Bonen in gloeiend lila, violet, purper en pimpelpaars. Hun kleur verandert, afhankelijk van het licht. Het zijn plaatjes. Na het koken verliezen ze iets van hun paarse kleur. Maar gelukkig smaken ze minstens zo goed als ze er uitzien. Ze zijn groot en hebben een vlezige consistentie. Hun kookvocht doet bijna denken aan een bouillon.

    De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

    • 17 g eiwit
    • 61 g koolhydraten
    • 27 g voedingsvezels
    • 2 g vet
    • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B6 en ijzer
    • Energetische waarde: 1.389 kJ (332 kcal)

    Bereiden:

    • Weken: 8 uur
    • Koken: 1-3 uur

    Bewaren:

    • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

    Suggesties voor gebruik:

    • Baked beans
    • Chili
    • Potboon
    • Salade
    • Stoof
     

    + Meer informatie

    Ooit kwamen ze uit Mexico. Geteeld door de hoogstaande beschavingen van de Tolteken, Zapoteken of Azteken. Nu zijn ze geliefd in Europa. En dan vooral in Engeland. In dat land kan een beetje moestuin niet zonder een staak met pronkbonen.

    Het geslacht van pronkbonen

    Bonen zijn net als mensen. Sommige zijn bescheiden en bedaard. Andere zijn uitbundig en aanwezig. Het geslacht van Phaseolus coccineus of pronkboon valt in de laatste categorie. Ze schieten uit de grond. En klauteren vrolijk recht naar de hemel. Met lange, wilde wingerds. Bloemen in knallende kleuren. En bonen die kunstwerken laten verbleken. Ondanks die onstuimigheid zijn pronkbonen een vergeten groente. En dat is doodzonde.

    De Ayocote Morado pronkboon in jouw hart

    Deze pronkbonen heten ook Ayocotl Morado (Azteeks). Dat verraadt hun afkomst. En zet je tegelijk op het goede spoor. Want wat komt er uit de ordinair groene peulen? Juist. Een wonder. Bonen in gloeiend lila, violet, purper en pimpelpaars. Hun kleur verandert, afhankelijk van het licht. Het zijn plaatjes. Na het koken verliezen ze iets van hun paarse kleur. Maar gelukkig smaken ze minstens zo goed als ze er uitzien. Ze zijn groot en hebben een vlezige consistentie. Hun kookvocht doet bijna denken aan een bouillon.

    De Ayocote Morado pronkboon in jouw keuken

    Tuurlijk mag je er een tijd naar staren. Ze zijn betoverend. Maar dan moeten ze toch echt in je pan. Hou het simpel met deze paarse wonderbonen. Ze staan al op zichzelf. Combineer ze met waterkers en raketsla in een salade. Of meng ze met wilde paddenstoelen, fruitige olijfolie en handenvol knoflook.

    Paars in de keuken, vanaf nu je lievelingskleur.

    Rariteit: bonentaal Het is grappig hoe in taal historische verbanden boven water komen. Ayocotl of ayocote doet denken aan het Franse woord voor boon—haricot.

    Herkomst en verspreidingsgebied

    De pronkboon groeide in het wild in Midden-Amerika op koele en vochtige hooglanden. Zo’n 2.000 jaar geleden begon de cultivatie van pronkbonen ergens in het zuiden van Mexico. Het waren wellicht de Tolteken in de Vallei van Mexico of de Zapoteken en Azteken in de Oaxaca regio die ze voor het eerst op hun veldjes vertroetelden. Deze hoogstaande beschavingen verspreidden de boon naar het zuiden van de Verenigde Staten. En naar beneden, van Guatemala, Honduras, El Salvador en Panama tot aan Colombia en Peru.

    Spaanse ontdekkingsreizigers namen de pronkbonen in de zestiende eeuw mee naar Spanje. Vandaar was de oversteek naar Italië en Frankrijk snel gemaakt. Later kwamen de pronkbonen in Noord-Europa terecht. Omdat ze van koel en vochtig weer houden, waren ze daar een grote hit. Vooral in Engeland.

    Pronkbonen worden nu op kleine schaal geproduceerd. In gebieden met een mild klimaat in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika.

    Elk gebied heeft unieke pronkbonen die kenmerkend zijn voor de streek. De Ayocote Morado pronkbonen komen vooral uit Mexico en Centraal-Amerika.