Beluga linze

Beluga linze

from 2.45
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

 

De Beluga zijn de allerkleinsten onder de linzen. Ze zijn makkelijk te bereiden en hebben een korte kooktijd. Na het koken glanzen de linzen. En ze blijven heel. Omdat ze klein en zwart zijn lijken ze een beetje op kaviaar. Mooi voor garnering.

  De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 24 g eiwit
  • 52 g koolhydraten
  • 21 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B6, ijzer en calcium
  • Energetische waarde: 1.334 kJ (314 kcal)

  Bereiden:

  • Weken: nee
  • Koken: 15-30 minuten

  Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

  Suggesties voor gebruik:

  • Salade
  • Stoof met groenten
   

  + Meer informatie

  Die gekke linzen. Kleine, platte schoteltjes. Ze lijken een beetje op UFO’s. Maar ze zijn erg eetbaar. En rijk aan eiwitten, vezels en ijzer. Linzen hebben ooit de mens de beschaving in geholpen. Ze maakten de mens van jager tot boer. En met de linze als eiwitbom schoot de voedingswaarde van het dagelijks dieet omhoog. En zo nam de bevolking toe.

  Het linzengeslacht

  Met hun kleur maken linzen je vrolijk. Hij komt bruin, zwart, groen, rood, oranje, geel, Frans, Spaans, van de berg, als Beluga en uit LePuy. Ga zo maar door.

  De Beluga linze in jouw hart

  De Beluga zijn de allerkleinsten onder de linzen. Ze zijn makkelijk te bereiden en hebben een korte kooktijd. Na het koken glanzen de linzen. En ze blijven heel. Omdat ze klein en zwart zijn lijken ze een beetje op kaviaar. Mooi voor garnering.

  De Beluga linze in jouw keuken

  Tijd voor een nieuwe trend. Belugaans koken. Gebruik Beluga linzen en je doet mee. Ga voor een salade van Beluga linzen met champignons. Of probeer de Beluga linzen met lauwwarme pompoencaponata. Zin om de borden te versieren met groen, rood en zwart. Maak dan het groentepotje met Beluga linzen. Niet op dieet? Maak de Belugaanse salade met tomaat en ricotta.

  Waar wacht je op. Ga Belugaans.

  Rariteit: in het verdomhoekje

  In de middeleeuwen zaten linzen in het verdomhoekje. Er rustte een sociaal en medisch stigma op. Dat was al ontstaan in de oudheid onder leiding van de Grieken en Arabieren. Zij vonden linzen niet alleen armoevoer, maar ook ongezond. Op basis van oude Arabisch geschriften verklaarde de Italiaanse dokter Antonius Gazius in zijn boek Corona Florida Medicinae rond 1530 dat linzen melancholie, olifantsziekte, manie, boze dromen, een verslechterd zicht, een verstopte maag en een verlaagde seksuele drift veroorzaken. (Wellicht moeten we linzen uit het assortiment halen.)

  Herkomst en verspreidingsgebied

  In het tijdvak van 9000—8000 v. Chr. vonden belangrijke ontwikkelingen plaats. Nomaden begonnen voor het eerst linzen te verbouwen in de Vruchtbare Sikkel, een regio in het Midden Oosten. De linze is daarmee één van de oudste gecultiveerde bonen. Zeg maar opa boon. In de volgende eeuwen gingen de linzen op stap. Naar het zuiden tot Ethiopië. Naar het westen tot Groot-Brittannië. En naar het oosten in de richting van India. Vooral in het vegetarische India waren ze welkom.

  Linzen groeien tegenwoordig overal in de wereld waar het iets warmer is. De grootste productie vindt plaats in India, Canada, Turkije, Iran, Nepal, Verenigde Staten, Syrië en Australië. Beluga linzen komen uit al deze landen. Maar ook uit Italië en Frankrijk.