Black Calypso boon

Black Calypso boon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Black Calypso boon staat ook bekend als Black Cattle of Yin Yang. Vooral die laatste naam is heel toepasselijk. De boon lijkt perfect op het Chinese T’ai Chi-teken. Het symbool wat de ultieme, eeuwige en vloeiende balans verbeeldt tussen tegengestelde krachten. En zo’n balans heeft de Black Calypso zeker. Elegant klein. Maar ook gezellig vol. Met een complexe smaak van rijpe noten en peper. Maar wel vermengd met het eenvoudige zoetje van aardappel. Stoer voor het oog. Maar fluweelzacht en smeltend in je mond. Er is één ding waar ze eenduidig in zijn. Ook na het koken blijft hun mooie tekening zichtbaar. Weliswaar in paarsbruin en beige. Maar nog steeds haarscherp.

  De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 23 g eiwit
  • 60 g koolhydraten
  • 26 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan vitamine C, ijzer en calcium
  • Energetische waarde: 1.440 kJ (343 kcal)

  Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1-2 uur

  Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

  Suggesties voor gebruik:

  • Soep
  • Stoof
  • Bij schaal- en schelpdieren
   

  + Meer informatie

  De eerste teelt van zijn voorouder begon ooit ergens in Mexico of het Andesgebergte. Dat was de start van een roemrucht geslacht. Wat zich door de eeuwen in allerlei variëteiten over de aardbol verspreidde.

  Het Phaseolus vulgaris geslacht

  Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel vormen en kleuren dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van één en dezelfde voorouder. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. Het is een groep van duizenden bonen. Stuk voor stuk markante jongens.

  De Black Calypso boon in jouw hart

  Neem de Black Calypso. Ook bekend als Black Cattle of Yin Yang. Vooral die laatste naam is heel toepasselijk. De boon lijkt perfect op het Chinese T’ai Chi-teken. Het symbool wat de ultieme, eeuwige en vloeiende balans verbeeldt tussen tegengestelde krachten. En zo’n balans heeft de Black Calypso zeker. Elegant klein. Maar ook gezellig vol. Met een complexe smaak van rijpe noten en peper. Maar wel vermengd met het eenvoudige zoetje van aardappel. Stoer voor het oog. Maar fluweelzacht en smeltend in je mond. Er is één ding waar ze eenduidig in zijn. Ook na het koken blijft hun mooie tekening zichtbaar. Weliswaar in paarsbruin en beige. Maar nog steeds haarscherp.

  De Black Calypso boon in jouw keuken

  Black Calypso bonen zijn gemaakt voor een soep of stoof. Je kunt het heel eenvoudig houden. Lekker laten borrelen in water met een mirepoix van selder, wortel en ui. Op je bord en een scheutje olijfolie erover. Simpelweg perfect. Maar je kunt het ook uitgebreid aanpakken. Combineer ze met een aantal van hun beste maatjes. Dat zijn gerst, kip, varkenskluif, kaisoi, paksoi, pompoen, maïs, chili, komijn, knoflook, koriander, rucola, oregano, pittige kaas en frisse citroen. Een complete heerlijkheid.

  De Black Calypso brengt balans in je keuken.

  Rariteit: de Drie Gezusters

  De indianen in de Verenigde Staten groeiden maïs, bonen en pompoenen. Op hun akkers stonden de drie gewassen naast elkaar. Bewust. De pompoenen groeiden over de grond en hielden de bodem vochtig. Het maïs vormde staken waartegen de bonen omhoog konden klimmen. De bonen verrijkten weer de grond met stikstof. Een mooi trio. De indianen noemden ze de Drie Gezusters.

  Herkomst en verspreidingsgebied

  Cultivatie van Nieuwe Wereld bonen begon in Mexico en de Andes. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Hoogstaande beschavingen zoals Maya’s en Azteken teelden bonen, maïs en pompoen. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en inheemse indianen adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus per ongeluk Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

  Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

  De Black Calypso boon groeit in de Verenigde Staten en Canada.