Blue Speckled teparyboon

Blue Speckled teparyboon

from 4.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Blue Speckled teparyboon is een klein mannetje. Of meer precies, een klein woestijnmannetje. Ze komen uit de Sonorawoestijn in het zuidwesten van Amerika en Noord-Mexico. Dat was en is hun honk. Ze aanbidden dorheid, droogheid en de verzengende hitte. Als je de zaden maar uitstrooit tijdens regenval. Dan produceert de tepary in moordend tempo lange wortels en kleine zaden. Ze hebben een lichtbruin jasje. Maar dan wel opgesierd met diepe paarsblauwe spikkels en adertjes. Ze zijn heel dicht en stevig. En behouden die textuur ook na het koken. Deze blauwe spikkelbonen hebben een diepe en aardse smaak. Met een hint van hazelnoten en aardappel.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 26 g eiwit
  • 63 g koolhydraten
  • 43 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan ijzer, zink, magnesium, calcium en kalium
  • Energetische waarde: 1.545 kJ (371 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1,5-3 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Stoof met verse groenten uit het seizoen

 

 

+ Meer informatie

Wij zijn dol op teparybonen. Ze hebben een unieke smaak. Een fascinerende geschiedenis. En een indrukwekkende vitaliteit. Deze bonen zijn krijgers. Van de woestijn dan. Of meer precies, van de Sonorawoestijn in het zuidwesten van Amerika en Noord-Mexico. Dat was en is hun honk. Ze aanbidden dorheid, droogheid en de verzengende hitte. Als je de zaden maar uitstrooit tijdens regenval. Dan produceert de tepary in moordend tempo lange wortels en kleine zaden.

Het geslacht van teparybonen

Het geslacht van teparybonen weerspiegelt het verhaal van de Sonorawoestijn. Kijk naar hun kleuren. Lichtbruin, beige, blauw gespikkeld, bruin gespikkeld, wit, oranje, zwart en goud. Het zijn de kleuren van de woestijn. Kijk naar hun namen. Kickapoo White. San Pablo Balleza. Yoeme Brown. Chihuahuan. Colonia Morelos. Woorden uit de inheemse indianentaal vermengd met Spaans. Precies zoals de woestijnbewoners en hun afkomst. Kijk naar hun voedingswaarde. Ze zijn heel rijk aan vezels. Ideaal voor een langzame verbranding en om te overleven in een woestijn.

De Blue Speckled teparyboon in jouw hart

De Blue Speckled teparyboon is een klein mannetje. Ze hebben een lichtbruin jasje. Maar dan wel opgesierd met diepe paarsblauwe spikkels en adertjes. Ze zijn heel dicht en stevig. En behouden die textuur ook na het koken. Deze blauwe spikkelbonen hebben een diepe en aardse smaak. Met een hint van hazelnoten en aardappel.

De Blue Speckled teparyboon in jouw keuken

De blauw gespikkelde teparybonen doen het fantastisch in stoofschotels met verse groenten uit het seizoen. Dus wat doe je in het heerlijk voorjaar? Stoof de blauwe spikkelbonen met asperges, suikererwtjes en waterkers. En in de glorieuze zomer? Combineer ze met tomaten, rode paprika, courgette en verse tijm. In de stormachtige herfst? Doe ze in je pan met knolselderij. En in de gure winter? Stoof ze met pompoen en venkel.

Vier de seizoenen. Met de blauwe spikkelbonen.

Rariteit: evolutie

De oorspronkelijke bewoners van de Sonorawoestijn waren O’odham indianen. Leve de evolutie. Net als de teparybonen hadden ook de lichamen van de O'odham indianen zich aangepast aan het woestijnklimaat. Een eeuwenlang dieet van mesquite, cactusknoppen en teparybonen zorgden voor een langzame verbranding. Dit was cruciaal om te overleven in de woestijn. Totdat ze overgingen op een Westers dieet. Nu heeft zo’n 60% van de stamleden diabetes.

Herkomst en verspreidingsgebied

De oudste resten van een wilde teparyboon zijn gevonden in Puebla in Mexico en zijn van circa 5000 jaar geleden. Men denkt dat de cultivatie van de tepary plaatsvond in de Sonorawoestijn. In ieder geval is dit nog steeds het gebied waar de meeste teparybonen tegenwoordig op kleine schaal worden geproduceerd door O’odham indianen.

Hoewel. Het blauw gespikkelde ras is al wat afgedwaald. Deze teparybonen groeien nu vooral in het zuiden van Mexico.