Bruine boon

Bruine boon

from 1.75
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De bruine boon was in ons lage landje erg lang populair. De plant groeide prima in onze bodem en gaf een flinke oogst. In veel gezinnen kwamen bruine bonen vaak op tafel. Helaas gaat zijn populariteit nu achteruit. Eerlijk is eerlijk. Hij oogt wat saai. Maar toch verdient hij beter. Ons Hollands trots.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 20 g eiwit
  • 43 g koolhydraten
  • 7 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B2 en ijzer, en calcium
  • Energetische waarde: 1.145 kJ (274 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Chili
  • Curry
  • Soep
  • Stamp
  • Bij spek
  • Bij varkensvlees
  • Bij zuur
  • Bij zoet
  • Hollandse keuken

 

 

+ Meer informatie

Bruine bonen voelen oer-Hollands. Maar de voorouder van de bruine boon begon zijn leven in Latijns-Amerika. En splitste zich in allerlei rassen. Op hun tocht door de tijd landden ze eerst bij de Maya’s en Azteken in Mexico. Ze kwamen naar Amerika en voedden indianen, kolonisten en slaven. Op handelsboten reisden ze naar Europa. En veroverden er langzaam terrein. Eerst als voedsel voor het volk. Later als hip ingrediënt voor de fijnproever.

Het geslacht van Nieuwe Wereld bonen

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel vormen en kleuren dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van één en dezelfde voorouder. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. Het is een oneindige rits broeders. Maar ze zijn verre van gewoon. Geweldig is een beter woord.

De bruine boon in jouw hart

De bruine boon was in ons lage landje erg lang populair. De plant groeide prima in onze bodem en gaf een flinke oogst. In veel gezinnen kwamen bruine bonen vaak op tafel. Helaas gaat zijn populariteit nu achteruit. Eerlijk is eerlijk. Hij oogt wat saai. Maar toch verdient hij beter. Ons Hollands trots.

De bruine boon in jouw keuken

Nou creatieveling. Terug naar de basis geeft ook een hoop lol. Laat je er niet inpraten. Bruine bonen zijn niet saai. Hollandse kost is op zijn tijd best feest. Dus waag je aan oma’s bruine bonen met kaantjes. Of aan die gevulde bruine bonensoep. Probeer bruine bonen met stroop en azijn. Of de stamppot van bruine bonen. Ben je een afvallige? Of zweer je bij pittig? Nou vooruit. Leef je uit op de Surinaamse bruine bonen met kip en rijst. En brand je aan de bruine bonen curry.

Zie je wel. Bartje wist niet wat hij zei.

Rariteit: boze Bartje

Wie kent hem niet. Bartje, uit het boek van Anne de Vries. Bartje vertikt het om te bidden als er bruine bonen op tafel komen: “Ik bid nie veur bruune boon’n.” Gaf Bartje de doodsklap aan de bruine boon?

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. De Maya’s en Azteken groeiden bonen, maïs en pompoen. Op hun akkers stonden deze drie gewassen naast elkaar. De gewone bonen kwamen naar Noord-Amerika en de inheemse indianen vatten onmiddellijk liefde op voor dit gewas. In 1492 ontdekte Columbus Amerika. Na hem begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen staken in de vaart der volkeren over naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

In de loop van de tijd is in vele landen de gewone boon flink doorgekweekt. Zo zijn er talloze unieke bonen ontstaan die kenmerkend zijn voor een land of streek. De bruine boon komt typisch uit Noord-Europa.