Ceci Neri kikkererwt

Ceci Neri kikkererwt

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Als je ze voor het eerst ziet, lijkt het net zwart grind. Maar niets is minder waar. De zeldzame zwarte kikkererwt uit Italië is een kostbare specialiteit. Eerder een diamant. Ze hebben de smaak van geroosterde kastanjes. En houden na het koken hun diepzwarte kleur.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 20 g eiwit
  • 59 g koolhydraten
  • 3 g voedingsvezels
  • 6 g vet
  • Ze zijn rijk aan lysine, tryptofaan, vitamine B1, B6, foliumzuur en vooral ijzer
  • Energetische waarde: 1.550 kJ (367 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 24-48 uur
  • Koken: 1-3 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Salade
  • Bij gevogelte
  • Bij pasta
  • Bij schaal- en schelpdieren
  • Bij vlees
  • Italiaanse keuken

 

 

+ Meer informatie

Ze gaan al eeuwen mee. En hebben zich over de hele wereld verspreid. Kikkererwten.

Het geslacht kikkererwt

Ze komen in verschillende kleuren. Je hebt de grote, gele Kabuli. En de kleine, bruine Desi-variant. De meest bijzondere van het stel is het kleinst en pikzwart. Dat is de Ceci Neri.

Het zijn net toverballen. Vers zijn de drie rassen groen. Bij het drogen kleuren ze allemaal geel van binnen. Maar de buitenkant naar geel, bruin of zwart.

De Kabuli en Desi worden het meest gegeten. De Ceci Neri is een Italiaans streekproduct met een kleine oogst.

De Ceci Neri kikkererwt in jouw hart

Als je ze voor het eerst ziet, lijkt het net zwart grind. Maar niets is minder waar. De zeldzame zwarte kikkererwt uit Italië is een kostbare specialiteit. Eerder een diamant. Ze hebben de smaak van geroosterde kastanjes. En houden na het koken hun diepzwarte kleur.

De Ceci Neri kikkererwt in jouw keuken

De zwarte kikkererwt vraagt je geduld. Hard als ze zijn moet je ze veel langer weken en koken dan de gele of bruine variant. Neem die marathon nou voor lief. Want met de zwarte kikkererwt verhef je ieder gerecht tot een delicatesse. Ga mee naar de Italiaanse Méditerranée. En speel met de zwarte diamant. Vul je gevogelte met de ceci’s. Kook ze met Lagane pasta. Combineer ze met schaal- en schelpdieren. Of spikkel je salades zwart.

Echt. Diamonds are forever.

Rariteit: zwangere vrouwen Op het platteland van Italië konden de bewoners zich vroeger geen vlees veroorloven. De zwarte kikkererwt was voor de lokale bevolking een uitkomst. Rijk aan eiwit en vooral aan ijzer. Zwangere vrouwen dronken het zwarte water waarin de Ceci Neri had geweekt. Een natuurlijk ijzerrijk drankje. Goed voor moeder en kind.

Herkomst en verspreidingsgebied Het is bijna niet voor te stellen. Al tussen 9000—8000 v. Chr. begon de teelt van de bruine Desi in de Vruchtbare Sikkel, een gebied in het Midden Oosten. Vanaf daar reisde de Desi naar India, het Middellandse Zeegebied, Noord-Afrika en Zuid-Amerika. Ergens in die streken ontstond de gele Kabuli uit de Desi. En hier vindt nog steeds de grootste productie van de Kabuli plaats. De Desi-teelt is nu vooral in India, Pakistan, Iran, Turkije, Myanmar, Ethiopië en Mexico.

Het is niet duidelijk wanneer de Ceci Neri op het toneel verscheen. In ieder geval groeit dit zwarte ras alleen rond Puglia in Italië.

Lang werd de Ceci Neri beschouwd als armoevoer. Hun uiterlijk hielp ook niet echt mee. Haakvormig, gerimpeld, en stoffig zwart. Na de tweede wereldoorlog stierf dit ras bijna uit. Totdat er weer aandacht kwam voor lokale streekproducten. Dat gaf de Ceci Neri de status van culinaire specialiteit. Daarmee nam de teelt van de zwarte kikkererwt weer toe. (Wij zijn gelukkig.)