Christmas limaboon

Christmas limaboon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Ze zijn zo, zo, zo mooi! Ze hebben een fantastisch waaierpatroon van bordeauxrode streepjes op de crème bast. Het lijken net handgemaakte batiks. En die batiks zijn nog kleurvast ook. Hun patronen blijven zichtbaar na het koken. Hun smaak is stevig en rijk. Bitterzoet, nootachtig, met een toon van geroosterde kastanjes. De textuur is romig, met een lichte kruimelstructuur. Het zijn geweldige bonen. Met leuke namen tot besluit. In Amerika heten ze ook de Calico en Chestnut limaboon. En de Italianen noemen ze Fagioli del Papa. (Maxima heeft een tulp. En de paus dus een boon.)

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 21 g eiwit
 • 63 g koolhydraten
 • 19 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan foliumzuur, vitamine B1, B6, ijzer, koper, mangaan, molybdeen en kalium
 • Energetische waarde: 1.546 kJ (338 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Potboon
 • Salade
 • Soep
 • Stoof
 • Bij paddenstoel
 • Bij (varkens)vlees

 

 

+ Meer informatie

De limaboon is het slagschip onder de bonen. Hij is groot. Deze boon komt oorspronkelijk uit de Andes. De limaboon zat ooit op de eerste rij. Bij de opkomst en ondergang van de Inca’s. En na dit dramatische toneel? Toen daalde de limaboon vanuit de Andes af naar het zuiden en oosten.

Het geslacht van limabonen

De meest bekende limaboon is crème wit. Maar uit die gewone baas zijn allerlei rassen geteeld. En dat zijn regelrechte kunstwerken. Met een diepe rode, paarse of bruine kleur. Met fantastische schakeringen. En in meerdere maten. De Christmas limaboon is één van de fraaiste staaltjes uit dit geslacht.

De Christmas limaboon in jouw hart

Echt. Ze zijn zo, zo, zo mooi! Ze hebben een fantastisch waaierpatroon van bordeauxrode streepjes op de crème bast. Het lijken net handgemaakte batiks. En die batiks zijn nog kleurvast ook. Hun patronen blijven zichtbaar na het koken. Hun smaak is stevig en rijk. Bitterzoet, nootachtig, met een toon van geroosterde kastanjes. De textuur is romig, met een lichte kruimelstructuur. Het zijn geweldige bonen. Met leuke namen tot besluit. In Amerika heten ze ook de Calico en Chestnut limaboon. En de Italianen noemen ze Fagioli del Papa. (Maxima heeft een tulp. En de paus dus een boon.)

De Christmas limaboon in jouw keuken

Christmas limabonen zijn veelzijdig. Je kunt echt alles met ze doen. Maak een soep van Christmas limabonen, bleekselderij, bosuitjes en olijven. Of stoof ze met venkel, artisjokken en witte wijn. Meng ze door een salade met jalapeño peper, munt, rucola en kappertjes. Of begiet ze na het koken met een saus van Pancetta, Gorgonzola en room en bestrooi met wat plukjes salie.

Zie je. Je kunt alles met ze doen. En ook dat.

Rariteit: Manila-Acapulco handelsreizen

Altijd fascinerend. Hoe etenswaren door tijd en ruimte grenzen oversteken en zich zo verspreiden. Neem de limabonen. In de zestiende eeuw startten de Spanjaarden de Manila-Acapulco handelsreizen. Dit klinkt als een luxe cruisetocht. Maar was keihard werken. Ieder jaar voer één Spaans handelsschip vanuit Spanje via de Spaanse kolonies naar het Verre Oosten. Het schip ging via Havanna naar Panama en Lima. Daar laadde het zilver. En door ging de reis via Acapulco naar de Filipijnen. Vanuit Manila dreven de Spanjaarden handel met de buurlanden in Zuidoost-Azië. Het handelsschip voer beladen met zaken uit de Oost terug naar Spanje. De limaboon mocht ook regelmatig aan boord. Via deze reisjes kwam de lunatus in Zuidoost-Azië, de rest van Zuid-Amerika, Afrika en Spanje terecht.

Herkomst en verspreidingsgebied

Rond 8500 v. Chr. begon de teelt van de limaboon in Peru. De Inca’s omarmden de boon. Samen met maïs en aardappels stonden limabonen op de akkers in het hele Inca rijk te pronken. En toen kwamen de Spanjaarden. Zij brachten de Inca’s ten val. In de zestiende eeuw brachten de Spaanse ontdekkingsreizigers en handelaars de limaboon naar Noord-Amerika, Zuidoost-Azië, de rest van Zuid-Amerika, Afrika en Spanje.

Limabonen houden van de zon. De grootste productie vindt plaats in India, Brazilië, Myanmar, China, de Verenigde Staten, Nigeria en Mexico.