Flor de Mayo boon

Flor de Mayo boon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Bonen zijn zo verschillend. Sommige stoer. Ze laten je denken aan klei en de aarde, aan kiezels en rots. Andere verfijnd. Ze lijken op bloemen en schelpjes, op parels en de avondschemering. De Flor de Mayo past zeker in de laatste categorie. Met een patroon van fuchsiaroze stipjes en vlekjes op zacht mosterdgeel. De smaak is subtiel, met een verrassend rokerig tintje. De textuur stevig. En toch smelt hij in je mond. Een zeldzame Mexicaanse meibloem.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 18 g eiwit
 • 56 g koolhydraten
 • 16 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan foliumzuur, vitamine B1, B6 en ijzer, calcium en natrium
 • Energetische waarde: 1.452 kJ (347 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Bij pepers
 • Bij vlees
 • Bij zoet
 • Mexicaanse keuken

 

 

+ Meer informatie

Soms zijn namen alleszeggend. Het meibloempje. Een bloem vol belofte voor een mooie zomer. Flor de Mayo. Een boon vol belofte voor een mooi maal. En een uniek Mexicaans product.

Het geslacht van gewone bonen

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Het is een groep van duizenden bonen. Met dezelfde afkomst. Maar toch zo verschillend. Sommige stoer. Ze laten je denken aan klei en de aarde, aan kiezels en rots. Andere verfijnd. Ze lijken op bloemen en schelpjes, op parels en de avondschemering.

De Flor de Mayo boon in jouw hart

De Flor de Mayo past zeker in de laatste categorie. Met een patroon van fuchsiaroze stipjes en vlekjes op zacht mosterdgeel. De smaak is subtiel, met een verrassend rokerig tintje. De textuur stevig. En toch smelt hij in je mond. Een zeldzame Mexicaanse meibloem.

De Flor de Mayo boon in jouw keuken

Mei, september of januari? Wat kan het schelen. Doe je keukendeur dicht. Stook je fornuis op. Maak tijd voor een Mexicaans geduldwerkje. Poblano pepers gevuld met Flor de Mayo bonen, kip en vijgen. Opgediend in een zoetzure tomatensaus. Mexico is meer dan tortilla chips. Flor de Mayo helpt je dat ontdekken.

¡Buen provecho!

Rariteit: Mexicaans bonenlingo

In Mexico lusten ze er wel pap van. Elke dag. Hun bonen. Maar ze gebruiken termen, kookgerei en ingrediënten die in Nederland niet zo gangbaar zijn. Een minicursus voor het Mexicaanse bonenlingo:

Frijol—ongekookte, droge bonen

Frijolos—gekookte bonen

Frijolos refritos—heel goed gebakken bonen

Frijolos de la olla—potbonen of bonen uit de pot

Olla—aardewerken pot

Epazote—het groene kruid welriekende ganzenvoet

Reuzel—gesmolten varkensvet

Chilipeper Serrano—hete groene peper

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Ontmoet de Olmeken, Zapoteken, Maya's en Tolteken. Ontwikkelde indiaanse culturen uit het oude Mexico. Zij zwoeren bij bonen, maïs en pompoen.

De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen sloten ze in hun hart. Nadat Columbus was geland in Amerika, begon de Europese kolonisatie van dat continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

In de loop van de tijd is in vele landen de gewone boon flink doorgekweekt. Zo zijn er talloze unieke bonen ontstaan die kenmerkend zijn voor een land of streek. De Flor de Mayo groeit vooral in Mexico.