Friese Gele woudboon

Friese Gele woudboon

from 3.25
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

 

De Friese Gele woudboon heeft een alias. In de noordelijke streken heet hij het Giele Wâldbeantsje. En hij houdt zich zoals het een Friese kerel betaamt. Koude, nattigheid en wind deren hem niet. Een jongen van stavast dus. Maar ook een vrolijke verschijning. De boon is strogeel met een lichte adering. De oranjerode zone en paarse cirkel rond de navel maken het af. Deze gele vent is zoet van smaak en romig van textuur.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 20 g eiwit
  • 44 g koolhydraten
  • 18 g voedingsvezels
  • 2 g vet
  • Ze zijn rijk aan ijzer
  • Energetische waarde: 1.324 kJ (314 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 30-60 minuten

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Soep
  • Bij spek
  • Bij varkensvlees
  • Bij zoet
  • Bij zuur
  • Stoof met verse groenten
  • Hollandse keuken

 

 

+ Meer informatie

Een Friese trots. Dat is de Friese Gele woudboon. Of het Fryske Giele Wâldbeantsje. Deze bonen groeien op de zandgronden in de Friese Wouden en het aangrenzende Groninger Westerkwartier. (Maar in Groningen zijn ze iets hoekiger en heten ze de Groninger Strogele.) Deze Friese boon behoort tot een illuster geslacht.

Het geslacht van gewone bonen

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel gedaanten dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van één en dezelfde voorouder. Toch is dat zo. Allemaal van het geslacht Phaseolus vulgaris. Ze zijn met duizenden. Stuk voor stuk markante jongens.

De Friese Gele woudboon in jouw hart

Het Giele Wâldbeantsje hoort bij deze jongens. En zoals het een Friese kerel betaamt. Koude, nattigheid en wind deren hem niet. Een jongen van stavast dus. Maar ook een vrolijke verschijning. De boon is strogeel met een lichte adering. De oranjerode zone en paarse cirkel rond de navel maken het af. Deze gele vent is zoet van smaak en romig van textuur.

De Friese Gele woudboon in jouw keuken

Nodig deze kerel in je keuken. En eenvoudig genot valt je ten deel. Maak woudboontjes met appel. Of serveer ze met spek en sjalotjes en iets zuurs zoals azijn, augurken, uitjes, of mosterd. Dien ze op met boter en peterselie. Of maak soep van wâldbeantsjes en wortels.

De Friese Gele Woudboon. Wat een eenvoud. Wat een kerel.

Rariteit: Held van de Smaak

Leuk. Held van de Smaak 2014 Tjalke Stoelwinder zet het Giele Wâldbeantsje samen met andere Friese producten, zoals de Reade Krobbe en de Kollumer zoete erwt op de kaart. In samenwerking met een netwerk van bonentelers, maaltijdbereiders, supermarkten en zorginstellingen heeft hij er diverse maaltijden mee ontwikkeld. Hierdoor vindt het Giele Wâldbeantsje tegenwoordig zijn weg naar ouderen, maar ook naar studenten.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Ontmoet de Olmeken, Zapoteken, Maya's en Tolteken. Ontwikkelde indiaanse culturen uit het oude Mexico. Zij zwoeren bij bonen, maïs en pompoen.

De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen sloten ze in hun hart. Nadat Columbus was geland in Amerika, begon de Europese kolonisatie van dat continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

In de loop van de tijd is in vele landen de gewone boon flink doorgekweekt. Zo zijn er talloze unieke bonen ontstaan die kenmerkend zijn voor een land of streek. De Friese Gele woudboon is een streekproduct uit Friesland.