Gele erwt

Gele erwt

from 1.75
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Groene erwt is in Nederland goed bekend. Maar er is ook nog een geel zusje – onze Gele erwt. Het zijn nagenoeg identieke planten. Maar de gele en groene versie hebben een verschillend gen voor de kleur. Beide versies zijn zoet. Maar de Gele erwt heeft net een iets mildere en frisse toon. (Geel doet toch echt wonderen.)

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 21 g eiwit
  • 43 g koolhydraten
  • 20 g voedingsvezels
  • 2 g vet
  • Ze zijn rijk aan ijzer, zink, magnesium, koper, molybdeen, tryptofaan, mangaan en aan kalium
  • Energetische waarde: 1.325 kJ (315 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 40-60 minuten

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Bij kip
  • Bij pittig
  • Bij vis
  • Bij vlees
  • Bij wild
  • Indiase keuken
  • Surinaamse keuken

 

 

+ Meer informatie

Gele erwtjes zijn schatjes. Klein, rond, en warm geel. Voor ons is de Gele erwt het zonnetje onder de bonen.

Het Pisum savitum geslacht

Het Pisum savitum geslacht. Het geslacht van de erwtjes. Het is een familie met twee gezichten. De chique kant heeft ronde, gladde zaden. Zoals de doperwt, suikererwt, Groene en Gele erwt. En dan heb je de boerse tak. Ze zien er verkreukeld uit. Zoals de kapucijner en Grauwe erwt.

De Gele erwt in jouw hart

De Groene erwt is in Nederland goed bekend. Maar er is ook nog een geel zusje – onze Gele erwt. Het zijn nagenoeg identieke planten. Maar de gele en groene versie hebben een verschillend gen voor de kleur. Beide versies zijn zoet. Maar de Gele erwt heeft net een iets mildere en frisse toon. (Geel doet toch echt wonderen.)

De Gele erwt in jouw keuken

In Nederland legt de Gele erwt het af tegen de groene broer. Wij zijn nu eenmaal geobsedeerd door kou en snert. Maar in de tropen weten ze wel beter. Daar verkiezen ze de gele zus. En jij hebt toch zin in een warm avontuurtje? Duik met de Gele erwt de Surinaamse keuken in. En maak moksi alesi met masoesa, zoutvlees, garnalen en kip. Of stort je op de curries en dhals uit India. Beroemde dhals zijn chana dhal en tarka dhal. Hussel je gele erwten met bloemkool en kurkuma voor een onvervalste groentecurry. Een stap verder. Ruim wat tijd in op zaterdagmiddag en zet je oven aan. Bak Indiase dosa’s, idli’s of chapati’s van geel erwtenmeel. Of Surinaamse roti pannenkoeken. (Vergeet niet de vulling te maken.) Nog niet uitgekookt? Verleg de Nederlandse roots. En maak stiekem gele erwtensoep.

De Gele erwt voor warme avontuurtjes in jouw keuken.

Rariteit: van erwten en genetica

Leuk. Gele en Groene erwten stonden aan de basis van de moderne genetica. De monnik Gregor Mendel startte in de negentiende eeuw baanbrekende werk. Hij had iedere plant voor zijn onderzoek kunnen gebruiken. Maar hij koos de erwt. Mendels vragen gingen over overerving van eigenschappen. Om dit te bestuderen kweekte Mendel jarenlang erwten. Nota bene op de binnenplaats van het klooster. Hij nummerde planten nauwkeurig. Bestoof stampers met een penseel. En noteerde welke plantnummers elkaar bestoven hadden. Op die manier bedreef hij statistiek. Met dit onderzoek is hij de grondlegger van de klassieke erfelijkheidsleer. De erwt gaf hem zijn inzichten. (Dat is mooi. Toch?)

Herkomst en verspreidingsgebied

Net als de linze en kikkererwt moesten ook de erwten tussen 9000—8000 v. Chr. er aan geloven. Cultivatie. Dit gebeurde in de Vruchtbare Sikkel, een gebied in het Midden Oosten.

Erwten kunnen bijna elk klimaat aan. In de volgende eeuwen verspreidde het erwtengeslacht zich daarom in een groot gebied. Rond 4000 v. Chr. verschenen ze op het toneel in West-Europa. Ze gingen verder naar het noorden, naar de Kaukasus en Oost-Europa. En naar het oosten waar ze rond 2000 v. Chr. India en China bereikten.

Gele erwten groeien tegenwoordig vooral in China, India, Canada en de Verenigde Staten.