Hidatsa Shield Figure boon

Hidatsa Shield Figure boon

from 3.95
Gewicht:
sold out
Voeg toe
 
 

Omschrijving:

Als er een schoonheidswedstrijd voor bonen was, zou de Hidatsa Shield Figure boon hoge ogen gooien. In de basis zijn ze ivoorkleurig. Maar wat een fijne tekening hebben ze rond hun witte navel. Het begint met een oranjerode ring. Daaromheen ligt een amberkleurige vlek. En die is versierd met oranjerode en bruine lijntjes die vanuit de navel naar buiten lopen. Prachtig. Zeker als je de geschiedenis erbij betrekt. Het schijnt dat de tekening op de bonen identiek is aan de handgeschilderde schilden die de Hidatsa indianen eens droegen in de strijd. Na het koken blijft helaas alleen een beige vlek over. Maar dan ben je al gevallen voor deze boon.

Vooral in de Verenigde Staten en Canada is deze pracht geliefd. De smaak is aards met een hint van bacon. De structuur is stevig en romig.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 23 g eiwit
 • 60 g koolhydraten
 • 26 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B6, ijzer en calcium
 • Energetische waarde: 1.440 kJ (343 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 0,5-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

 

Suggesties voor gebruik:

 • Soep
 • Stoof met verse groenten

+ Meer informatie

Hidatsa Shield Figure bonen zijn niet alleen mooi. Het zijn tastbare stukjes geschiedenis. De Hidatsa indianen groeiden deze bonen vanaf de achttiende eeuw in de vallei van de Missouri rivier in de staat North Dakota. Ze noemden de bonen Ama’ca ita’ wina’ki matu’hica.

Op hun akkers plantte de Hidatsa stam de bonen naast pompoenen en maïs. Dat was bewust. De pompoenen groeiden over de grond en hielden de bodem vochtig. Het maïs vormde staken waartegen de bonen omhoog konden klimmen. En de bonen verrijkten de grond met stikstof. De indianen noemden dit trio van gewassen de Drie Gezusters.

Het Phaseolus vulgaris geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel maten en tinten dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van een paar voorouders. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. De groep is ondertussen uitgedijd tot duizenden bonen. En ze zijn allemaal mooi. Maar er is altijd baas boven baas.

De Hidatsa Shield Figure boon in jouw hart

Want als er een schoonheidswedstrijd voor bonen was, zou de Hidatsa Shield Figure hoge ogen gooien. In de basis zijn ze ivoorkleurig. Maar wat een fijne tekening hebben ze rond hun witte navel. Het begint met een oranjerode ring. Daaromheen ligt een amberkleurige vlek. En die is versierd met oranjerode en bruine lijntjes die vanuit de navel naar buiten lopen. Prachtig. Zeker als je de geschiedenis erbij betrekt. Het schijnt dat de tekening op de bonen identiek is aan de handgeschilderde schilden die de Hidatsa indianen eens droegen in de strijd. Na het koken blijft helaas alleen een beige vlek over. Maar dan ben je al gevallen voor deze boon.

Vooral in de Verenigde Staten en Canada is deze pracht geliefd. De smaak is aards met een hint van bacon. De structuur is stevig en romig.

De Hidatsa Shield Figure boon in jouw keuken

Wat is nu mooier dan de geschiedenis volgen. Met deze bonen kun je de Hidatsa indianen eren. Kook een Drie Gezusters stoofpot. Doe de bonen, maïs en pompoen in je pan. Voeg pepers, paprika, tomaten, komijn, knoflook, ui, en oregano toe. Lekker lang laten pruttelen om de zoete en hartige smaken goed te laten mengen.

De ultieme stoofpot met historie.

Rariteit: moeders keuken

Begin twintigste eeuw beschreef de antropoloog Gilbert Wilson in het boek Buffalo Bird Woman’s Garden over het leven van de Hidatsa indianen. Hiertoe interviewde hij een oudere vrouw van de stam. Haar naam was Maxi’diwiac of Buffalo Bird Woman. Zij vertelde hem welke gewassen de stam verbouwde en hoe de stam hun voedsel bewaarde en bereidde. De Hidatsa Shield Figure boon komt uiteraard aan bod in het boek.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Vanaf 8000 v. Chr. teelden de Maya’s en Azteken al bonen. Deze gewone bonen vonden hun weg naar Noord-Amerika en de inheemse indianenvolken adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En zo kwamen de gewone bonen weer terecht in Europa.

Door de eeuwen werd de gewone boon op veel plekken doorgekweekt. Dat heeft geresulteerd in unieke bonen die kenmerkend zijn voor een streek. De Hidatsa Shield Figure bonen worden nu vooral in de Verenigde Staten en Canada geteeld.