Groene Zwart-oog boon

Groene Zwart-oog boon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Groene Zwart-oog boon is mintgroen en heeft een zwart oogje. Ze zijn hartig van smaak met een aardse toon en een licht zoetje. Door hun dunne velletje absorberen ze makkelijk de smaak van andere ingrediënten. Een kookbeurt laat hun stevige buitenkant intact, maar tovert hun binnenste om tot een heerlijk romige vulling.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 25 g eiwit
 • 64 g koolhydraten
 • 6 g voedingsvezels
 • 2 g vet
 • Ze zijn rijk aan ijzer en calcium
 • Energetische waarde: 1.554 kJ (367 kcal)

Bereiden:

 • Weken: optioneel
 • Koken: 40-60 minuten

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Chili
 • Curry
 • Soep
 • Stoof
 • Bij kip
 • Bij varkensvlees
 • Bij vis
 • Soul Food

 

 

+ Meer informatie

De Zwart-oog boon is een inheems Afrikaans gewas. Deze boon speelde eeuwenlang een centrale rol in de Afrikaanse landbouw. Tijdens de slavenhandel kwam hij mee naar de Caraïben en Noord- en Zuid-Amerika. De boon was altijd verbonden met mensen met een zwarte huidskleur. Symbool voor de historische onderdrukking. Maar ook het teken voor een trotse Afrikaanse afkomst. De Zwart-oog boon is hét ingrediënt voor ieder Soul Food gerecht.

Het Vigna unguiculata geslacht

Het Vigna unguiculata geslacht. Ofwel de Zwart-oog boontjes. Ze gaan ook onder de naam Cowpeas. Ze hebben eigenlijk niets met koeien te maken, Cowpea is een verbastering van Caupi, de Spaanse naam voor deze bonen. Deze kleine boontjes komen in heel veel kleuren. Bruin gespikkeld, vaal geel, groen en wit. Ze hebben een zwart, geel, bruin, rood of groen oog. En er zijn zelfs toppers met een roze oog.

De Groene Zwart-oog boon in jouw hart

De Groene Zwart-oog boon is mintgroen en heeft een zwart oogje. Ze zijn hartig van smaak met een aardse toon en een licht zoetje. Door hun dunne velletje absorberen ze makkelijk de smaak van andere ingrediënten. Een kookbeurt laat hun stevige buitenkant intact, maar tovert hun binnenste om tot een heerlijk romige vulling.

De Groene Zwart-oog boon in jouw keuken

De Groene Zwart-oog boontjes zijn enorm veelzijdig. Eer in jouw keuken hun rijk en bewogen verleden. Roer je boontjes door een veelkleurige Afrikaanse salade van komkommer, rode paprika, sjalotjes, tomaten en avocado. Maak Texas caviar. Een traditioneel gerecht uit Amerika’s diepe zuiden, van Groene Zwart-oog boontjes, knoflook en vinaigrette. Gebruik je bonen in een Creoolse gumbo met garnalen. Bereid een Caribische stoof met boontjes, zoete aardappel, zwarte aardappel, gewone aardappel, wortel en een lekker rokerig rood Caribisch pepertje. Of gooi je bonen in een Surinaamse soep van kip, kokos, gember, limoen en worteltjes.

Wij houden van deze boontjes, met ogen en al.

Rariteit: Hoppin' John

Een bekend traditioneel gerecht uit het zuiden van Amerika is Hoppin' John. Rijst met Zwart-oog bonen, kool en bacon. Origineel kwam het uit Charleston. Het is nog steeds populair. Wanneer je het eet op nieuwjaarsdag brengt het geluk en voorspoed voor het komende jaar. (Of op zijn minst rijkdom op je bord.)

Herkomst en verspreidingsgebied

Tegenwoordig bestaat Noord-Afrika uit een bak zand. De Sahara woestijn. Maar tussen 8000 en 6000 v. Chr. was die streek nat en groen. Inheemse stammen begonnen met het telen van gewassen waaronder de Zwart-oog bonen.

Vanaf 1500 v. Chr. verlieten Bantoesprekende landbouwers hun thuisland aan de westkust op de grens tussen Nigeria en Kameroen. Zij begonnen aan een trek die duizenden jaren zou beslaan. (Dit klinkt iets vreedzamer dan het was.) Op hun tocht verspreidden zij hun kennis van de landbouw naar het zuiden en oosten van Afrika. Op deze wijze veroverde de Zwart-oog boon het hele Afrikaanse continent.

Via Afrikaanse handelsroutes kwam de Zwart-oog boon terecht in het klassieke India, Griekenland en bij de Romeinen.

Vanaf circa 1525 kwam de slavenhandel op gang. Vanaf de Afrikaanse westkust namen de slavenhandelaren ook inheemse gewassen mee. Zo kwamen Zwart-oog bonen terecht in de Caraïben en Noord- en Zuid-Amerika. In hun nieuwe thuisland bereidden de slaven hun eigen maal. Maar vaak bestierden zij ook de keuken van hun witte meesters. Veel traditionele gerechten uit het zuiden van Amerika kwamen oorspronkelijk uit Afrika.

De Zwart-oog boontjes groeien tegenwoordig vooral in Midden- en West-Afrika, India, Australië, de Verenigde Staten en delen van Europa.