Krombekboon

Krombekboon

from 1.75
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Krombekboon hoort bij de geliefde bonenbende. Wat een leukje. En absoluut Nederlands. Dit witte boontje heeft zijn vurig verleden al lang afgeschud. Dat hij ooit het licht zag ergens in Latijns-Amerika telt niet meer. Hij voelt zich nu het best in de klei. Van Noord-Holland wel te verstaan. Of van Friesland. Maar laat je niet bedotten. Zijn smaak is verfijnd. Een witte boon uit duizenden.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 20 g eiwit
  • 44 g koolhydraten
  • 18 g voedingsvezels
  • 2 g vet
  • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B6, foliumzuur, en aan ijzer
  • Energetische waarde: 1.324 kJ (314 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Potboon
  • Soep
  • Stoof
  • Bij kruidig (peper)
  • Bij verse groenten
  • Bij vis
  • Bij zoet (stroop)
  • Bij zuur
  • Nederlandse keuken

 

 

+ Meer informatie

Zijn betovergrootvader was een Peruaans of Mexicaans lefgozertje. Dat zich zonder schaamte vermenigvuldigde. De start van het bonengeslacht Phaseolus vulgaris.

Het gewone bonen geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel vormen en kleuren dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van die ene voorouder. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. Een bende van duizenden bonen. Mooie jongens.

De Krombekboon in jouw hart

De Krombekboon hoort bij de bende. Wat een leukje. En absoluut Nederlands. Dit witte boontje heeft zijn vurig verleden al lang afgeschud. En voelt zich nu het best in de klei. Van Noord-Holland wel te verstaan. Of van Friesland. Maar laat je niet bedotten. Zijn smaak is verfijnd. Een witte boon uit duizenden.

De Krombekboon in jouw keuken

Een beetje artistieke kok zweert bij streekproducten. Dus jij ook. Krombekken stoffig? Welnee. Laat de zuurpruimen toch kletsen. Trek je eigen plan. Eenvoudig maar goed is ook een kunst. Kook de Krombekjes en serveer ze met zilveruitjes, piccalilly, spek, vetspek en een zure bom. Of kokkerel witlof met Krombekbonencrème en munt.

Je bent een Hollandse keukenkustenaar.

Rariteit: Ark van de Smaak

Toch leuk. De Nederlandse tak van Slow Food heeft het Krombekje op de kandidatenlijst van Ark van de Smaak gezet. Deze lijst zijn zij in 1996 begonnen omdat veel traditionele streekproducten dreigden te verdwijnen.

Het assortiment op de lijst beschouwt Slow Food als een gastronomische rijkdom en cultureel erfgoed. Hup Krombek. Laat je niet kisten.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Ontmoet de Olmeken, Zapoteken, Maya's en Tolteken. Hoogstaande indiaanse culturen uit het oude Mexico. Zij teelden bonen, maïs en pompoen. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen sloten ze in hun hart. Nadat Columbus per ongeluk Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

Witte bonen groeien in al die landen. In de loop van de tijd is in vele landen de gewone boon flink doorgekweekt. Zo zijn er talloze unieke bonen ontstaan die kenmerkend zijn voor een land of streek. De witte Krombekboon is een oer-Hollands streekproduct.