Monstrans boontje

Monstrans boontje

from 3.25
Gewicht:
sold out
Voeg toe
 

Omschrijving

Een katholieke erfenis. Dat is het Monstrans boontje. Ook wel bekend als het Heilig boontje. In Frankrijk noemen ze dit boontje overigens de haricot Saint Sacrement of nog toepasselijker, de haricot Ostensoir. En in Duitsland heet hij Monstranzbohne of Engelsbohne. (En voor de goede orde, dit is niet de boon uit het bekende spreekwoord.) Dit boontje is klein en eivormig. Met een witte basiskleur. En het grote wonder? De vlek in paarszwart rond de navel lijkt op een monstrans. (De houder waarin tijdens de mis de hostie wordt getoond.) Wonder of niet. De boon is in ieder geval prachtig. En nog bijzonder lekker ook. Met de zoete en nootachtige smaak van kastanjes en een romige textuur.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 20 g eiwit
 • 43 g koolhydraten
 • 7 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B2 en ijzer, en calcium
 • Energetische waarde: 1.145 kJ (274 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Soep
 • Stoof

 

 

+ Meer informatie

Een katholieke erfenis. Dat is het Monstrans boontje. Ook wel bekend als het Heilig boontje. In Frankrijk noemen ze dit boontje overigens de haricot Saint Sacrement of nog toepasselijker, de haricot Ostensoir. En in Duitsland heet hij Monstranzbohne of Engelsbohne. (En voor de goede orde, dit is niet de boon uit het bekende spreekwoord.)

Het Phaseolus vulgaris geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze bonen verschijnen in zo veel gedaanten dat het moeilijk te geloven is dat ze ontsproten zijn aan één stamvader. Toch is dat zo. Allemaal van het Phaseolus vulgaris geslacht. Het zijn prachtige werkjes van moeder natuur. (Of van de voorzienigheid.)

Het Monstrans boontje in jouw hart

Neem nu het Monstrans boontje. Het is klein en eivormig. Met een witte basiskleur. En het grote wonder? De vlek in paarszwart rond de navel lijkt op een monstrans. (De houder waarin tijdens de mis de hostie wordt getoond.) Wonder of niet. De boon is in ieder geval prachtig. En nog bijzonder lekker ook. Met de zoete en nootachtige smaak van kastanjes en een romige textuur.

Het Monstrans boontje in jouw keuken

Zet ze maar op je fornuis. Een soeppan. En een stoofpot. Het Monstrans boontje is er voor gemaakt. Gooi ze in soep met verse groenten. Of in soep met olijfolie, chili, sjalotjes, knoflook en koriander. Sudder de bonen met tomaten, paprika en worstjes. Of stoof ze met tomaat, bleekselderij, karwij en knoflook, zwarte olijven en citroen.

Allemaal hemelse gerechten.

Rariteit: de verborgen monstrans

Er zijn vele legendes over het Monstrans boontje.

Een eerste verhaal speelt in de achttiende eeuw tijdens de Franse revolutie. Een pastoor uit de Elzas maakt zich zorgen. Langzaam rukken de revolutionairen op naar zijn kerk. Een vrome parochiaan helpt de pastoor. Zij begraaft de kostbare monstrans van de parochie in haar tuin. Op de verstopplek zaait zij een paar boontjes om de plaats te markeren. In september plukt en dorst zij de droge boontjes. Maar wat is geschied? Op de witte boontjes bevindt zich zowaar een tekening. Van de begraven monstrans. Met hostie en al. (Dezelfde legende is ook bekend in Duitsland. En speelt zich dan af in het plaatsje Merkershausen tijdens de dertigjarige oorlog.)

Een tweede verhaal speelt in de achttiende eeuw rond de abdij Baume-les-Messieurs in de buurt van Besançon. Op een goede dag is de gouden monstrans uit de kerk van de abdij gestolen. De monniken staan voor een raadsel. Enige tijd later zaait een man bonen in zijn tuin. Hij is verrast als op de witte boontjes een tekening van een monstrans verschijnt. Het verhaal doet snel de ronde in het land en men gaat naarstig op zoek naar de tuin met deze wonderlijke bonen. Niet alleen vindt men de tuin, maar ook de verdwenen monstrans, weggestopt onder de grond. De eigenaar van de tuin bekent de diefstal en gaat naar het gevang.

In het derde verhaal is een boer ergens rond München zijn land aan het ploegen. Ineens blijft zijn paard staan. Het wil niet verder. Wat de boer ook doet. Vloekend pakt de boer een schop. Hij bewerkt het land zelf wel. En wat komt er tevoorschijn? Een gouden monstrans. Hij schenkt de monstrans aan de pastoor die hem eeuwig dankbaar is. De boer gaat het land weer op. Hij zaait bonen. Maar wat een verbazing. Als hij de boontjes oogst en dorst, ziet hij dat op ieder boontje een tekening van de monstrans is verschenen.

Hier is sprake van niet één, maar wel drie wonderen. Het is duidelijk een heilig boontje. Geen wonder dat ze nog steeds worden gebruikt om rozenkransen mee te maken. En dat boeren ze op hun akkers strooien om de velden tegen onheil te beschermen.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Ontmoet de Olmeken, Zapoteken, Maya's en Tolteken. Ontwikkelde indiaanse culturen uit het oude Mexico. Zij zwoeren bij bonen, maïs en pompoen.

De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen sloten ze in hun hart. Nadat Columbus was geland in Amerika, begon de Europese kolonisatie van dat continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Het Monstrans boontje schijnt zo’n 200 jaar oud te zijn. De afkomst van het Monstrans boontje is onbekend. Maar het lijkt er op dat dit een typisch ras uit Europa is. Sommige bronnen beweren dat het uit Normandië stamt. Nu nog vindt zijn teelt op kleine schaal plaats in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Oostenrijk Engeland, Polen en Canada.