Menagers Dam teparyboon

Menagers Dam teparyboon

from 4.95
Gewicht:
sold out
Voeg toe
 

Omschrijving

De Tohono O’odham indianen noemen hem ook W’pegi Bawi (uitgesproken als bahfv). Dit boontje van Menagers Dam, een Tohono O’odham gemeenschap in de Sonorawoestijn in Amerika, heeft een kaneelbruine kleur met rode vlekjes. Ze zien er een beetje frommelig uit. En hebben een subtiel aardse smaak met een toon van hazelnoten. Bij het koken houden ze hun vorm en stevigheid voor een lekkere bite. Ze geven een dikke consistentie en een uniek aroma van zoet én hartig aan het kooknat. (Volgens kenners ruikt het kookvocht naar een zomers regenbuitje in de woestijn.)

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 26 g eiwit
  • 63 g koolhydraten
  • 43 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan ijzer, vitaminen, zink, magnesium, calcium en kalium
  • Energetische waarde: 1.545 kJ (371 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1,5-3 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

 

 

+ Meer informatie

Teparybonen komen uit de Sonorawoestijn. Die ligt in het zuidwesten van Amerika en Noord-Mexico. Dat was en is hun honk. Het is een gewas dat uitzonderlijk goed tegen hitte en droogte kan. Het zijn O’odham indianenstammen die teparybonen verbouwen. Dat doen ze al honderden jaren. En nog steeds.

Het geslacht van teparybonen

Het geslacht van teparybonen weerspiegelt de Sonora. Ze hebben woestijnkleuren. Wit, zwart, lichtbruin, beige, blauw gespikkeld, bruin gespikkeld, oranje en goud. Hun namen zijn een mengeling van indianentaal en Spaans. Even een kleine greep: Paiute, Santa Catalina, Yoreme, Pima Beige, Kickapoo White. Een reflectie van de bewoners en hun geschiedenis. En ze zijn rijk in voedingsvezels. Voedsel voor de woestijn bij uitstek.

De Menagers Dam teparyboon in jouw hart

De Tohono O’odham indianen noemen hem ook W’pegi Bawi (uitgesproken als bahfv). Dit boontje van Menagers Dam, een Tohono O’odham gemeenschap, heeft een kaneelbruine kleur met rode vlekjes. Ze zien er een beetje frommelig uit. En hebben een subtiel aardse smaak met een toon van hazelnoten. Bij het koken houden ze hun vorm en stevigheid voor een lekkere bite. Ze geven een dikke consistentie en een uniek aroma van zoet én hartig aan het kooknat. (Volgens kenners ruikt het kookvocht naar een zomers regenbuitje in de woestijn.)

De Menagers Dam teparyboon in jouw keuken

Onze bruine teparyboon heeft niet zo veel polonaise nodig. Als je hem lang, lang, lang laat sudderen op een laag vuur, dan komen zijn unieke smaken vanzelf boven water. Wil je de bruine krijgertjes toch een beetje opsmukken? Gebruik komijn, knoflook, chilipeper, salie en laurier.

Haast je langzaam met de bruine teparyboon.

Rariteit: Babawĭkoʼa

De oorspronkelijke bewoners van de Sonorawoestijn waren indianen. Het Pima volk en de Papago stam. Papago betekent bonenvolk. Spaanse avonturiers die rond 1520 binnenvielen gaven de stam deze naam. Waarom juist deze naam? Daar zijn twee verhalen over. Volgens het ene sprak het Pima volk de Papago aan met Ba:bawĭkoʼa. Wat letterlijk tepary-boon-eter betekent. De Spanjaarden spraken dit uit als Papago. Volgens een ander verhaal vroegen de Spanjaarden aan de Papago wat zij teelden. Daarop antwoordden ze: "t'pawi—het is een boon." Hoe het ook zij, de Papago vonden hun naam denigrerend. Daarom veranderde de stam in 1986 de naam in Tohono O'odham—woestijnvolk. (Klinkt ons ook veel beter.) Goed voorbeeld doet goed volgen. De Pimas herdoopten zich tot Akimel O’odham—riviervolk.

Herkomst en verspreidingsgebied

De oudste resten van een wilde teparyboon zijn gevonden in Puebla in Mexico en zijn van circa 5000 jaar geleden. Men denkt dat de cultivatie van de tepary plaatsvond in de Sonorawoestijn. In ieder geval is dit nog steeds het gebied waar de teparybonen tegenwoordig op kleine schaal worden geproduceerd.

De Tohono O’odham indianenstam teelt de Menagers Dam Brown in een gemeenschap op de grens tussen Arizona en Mexico.