LePuy linze

LePuy linze

from 2.45
Gewicht:
Voeg toe
 

Omschrijving

LePuy is volgens de kenners het puikje. Ze zijn klein, bol en diepblauw en donkergroen gespikkeld. Ze hebben een kruidige, krachtige, bijna peperige smaak. LePuy linzen blinken vooral uit in stevigheid.

LePuy linzen komen uit het Franse plaatsje Le-Puy-en-Velay in de Auvergne. Ze zijn chiquer dan het andere linzenspul. Vanwege die faam zijn ze ook duurder. Nu zijn er een hoop commerciële jongens in de wereld. (En ook commerciële meisjes trouwens.) En die proberen mee te liften op het succes van LePuy. Ze noemen hun linzen dan Dupuis of iets dergelijks. Fransen zijn chauvinistisch. En gebruikten zwaar geschut om de echte LePuy linzen te beschermen. Ze gaven hun boon een Appellation d’Origine Controlée of AOC mee. Een beschermde herkomstbenaming. Zie hier. Een linze met oorkonde.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 23 g eiwit
  • 52 g koolhydraten
  • 21 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan tryptofaan, foliumzuur, vitamine B1, B6, ijzer en calcium
  • Energetische waarde: 1.264 kJ (302 kcal)

Bereiden:

  • Weken: nee
  • Koken: 15-30 minuten

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Salade
  • Bij verse groenten
  • Bij gevogelte
  • Bij rundvlees
  • Bij varkensvlees
  • Bij wild
  • Franse keuken

 

 

+ Meer informatie

Wij houden van linzen. En jij straks ook. Klein maar fijn. En rijk aan eiwitten, vezels en ijzer. Linzen waren ooit de springveer. Voor de mens. Ze transformeerden de eerste jagers tot boeren. En die wisselden hun vlees in voor de boon. De linze wel te verstaan.

Het linzengeslacht

Linzen brengen kleur in je keuken. Hij komt groen, rood, oranje, geel, bruin, zwart, Frans, Spaans, van de berg, als Beluga en uit LePuy. De lijst is eindeloos.

De LePuy linze in jouw hart

LePuy is volgens de kenners het puikje. Ze zijn klein, bol en diepblauw en donkergroen gespikkeld. Ze hebben een kruidige, krachtige, bijna peperige smaak. LePuy linzen blinken vooral uit in stevigheid.

De LePuy linze in jouw keuken

Koken kan ook op chique. Open je potje LePuy linzen en je bent in de juiste sfeer. Laten we in de buurt van de Auvergne blijven. Wat denk je van wilde duif met kaneelstokjes, peper en LePuy linzen? Of probeer de auberginesalade met LePuy linzen en verse munt. En hoe klinkt een Frans landelijk potje van LePuy linzen en spekjes gestoofd in eendenvet? Vooruit. Nog een uitstapje naar Italië. Vul kalfsrolletjes met LePuy schijfjes.

Vergeet chique. Ze zijn gewoon lekker.

Rariteit: linzen met een oorkonde

LePuy linzen komen uit het Franse plaatsje Le-Puy-en-Velay in de Auvergne. Ze zijn chiquer dan het andere linzenspul. Vanwege die faam zijn ze ook duurder. Nu zijn er een hoop commerciële jongens in de wereld. (En ook commerciële meisjes trouwens.) En die proberen mee te liften op het succes van LePuy. Ze noemen hun linzen dan Dupuis of iets dergelijks. Fransen zijn chauvinistisch. En gebruikten zwaar geschut om de echte LePuy linzen te beschermen. Ze gaven hun boon een Appellation d’Origine Controlée of AOC mee. Een beschermde herkomstbenaming. Zie hier. Een linze met oorkonde.

Herkomst en verspreidingsgebied

Het tijdvak van 9000—8000 v. Chr. was belangrijk. Toen startten nomaden met de teelt van linzen. Dit gebeurde in de Vruchtbare Sikkel, een gebied in het Midden Oosten. Daarmee is de linze één van de oudste gecultiveerde bonen. De grootvader van de familie boon.

In de volgende eeuwen verspreidden de linzen zich. Naar het zuiden tot Ethiopië. Naar het westen tot Groot-Brittannië. En naar het oosten in de richting van India. Vooral in het vegetarische India hadden ze een warm onthaal.

Linzen groeien tegenwoordig overal in de wereld waar het iets warmer is. De productie is vooral in India, Canada, Turkije, Iran, Nepal, Verenigde Staten, Syrië en Australië. LePuy linzen zijn een uitzondering. Ze komen uit Frankrijk. Of meer precies. Uit de Auvergne.