Reade Krobbe boon

Reade Krobbe boon

from 3.25
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Een klein rood duiveltje. Dat is de Reade Krobbe. Een zeldzaam Hollands product. Of meer exact, een Fries product. Want hij groeit alleen op de Trynwâlden, een zandrug in de noordelijke Friese wouden. De Reade Krobbe boon is een pareltje van moeder natuur. Een regelrechte schoonheid. Met zijn steenrode kleur en okerkleurige spikkels. Maar vergis je niet. Dit kleintje is geen watje. Kou, regen of wind? Het deert hem niet. Daarom vinden wij het een Friese bonk. Maar wel één met een pikante smaak.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 21 g eiwit
 • 63 g koolhydraten
 • 16 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B6, en foliumzuur, en aan ijzer
 • Energetische waarde: 1.457 kJ (347 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 30-60 minuten

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Chili
 • Potboon
 • Salade
 • Soep
 • Bij vlees

 

 

+ Meer informatie

en klein rood duiveltje. Dat is de Reade Krobbe. Een zeldzaam Hollands product. Of meer exact, een Fries product. Want hij groeit alleen op de Trynwâlden, een zandrug in de noordelijke Friese wouden. Dit boontje behoort tot een illuster geslacht.

Het Phaseolus vulgaris geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel maten, tinten en smaken dat het moeilijk te geloven is dat ze ontsproten zijn aan één stamvader. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. Het zijn pareltjes van moeder natuur. En ze zijn met duizenden.

De Reade Krobbe boon in jouw hart

De Reade Krobbe hoort bij deze pareltjes. Het is een schoonheid. Met zijn steenrode kleur en okerkleurige spikkels. Maar vergis je niet. Dit kleintje is geen watje. Kou, regen of wind? Het deert hem niet. Daarom vinden wij het een Friese bonk. Maar wel één met een pikante smaak.

De Reade Krobbe boon in jouw keuken

Nodig dit mannetje in je keuken. En je hebt zeker lol. Hij is voor alles in. Snak je naar frisse salade? Het Krûpke duikt vol overgave in je schaal. Hunker je naar hete chili? De Krobbe zit als eerste in je pan. Smacht je naar een flinke soep? Het Krûpke trappelt op je aanrecht. Verlang je naar ouderwetse bonen met spek? De Krobbe staat vooraan in de rij.

De Reade Krobbe. Wat een gast.

Rariteit: knuffel van het rode kleintje

Veel gewone bonen hebben prachtige namen. En die zijn niet verzonnen door snelle marketing jongens. Dit zijn traditionele namen. Die soms al eeuwen meegaan. De Reade Krobbe is een Friese naam. De telers in Trynwâlden noemen hem ook wel Krûpke. Even een lesje Fries:

Reade = rode

Krobbe = kleintje

Krûpke = knuffel

Voel je hem al? Die knuffel van het rode kleintje?

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Ontmoet de Olmeken, Zapoteken, Maya's en Tolteken. Ontwikkelde indiaanse culturen uit het oude Mexico. Zij zwoeren bij bonen, maïs en pompoen.

De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen sloten ze in hun hart.

Nadat Columbus was geland in Amerika, begon de Europese kolonisatie van dat continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

In de loop van de tijd is in vele landen de gewone boon flink doorgekweekt. Zo zijn er talloze unieke bonen ontstaan die kenmerkend zijn voor een land of streek. De Reade Krobbe is een oer-Fries streekproduct. Hij lijkt een beetje op een ander streekproduct. Maar dan uit Spanje. De Alavese pinto, een rode variant van de pintoboon.