Red Calypso boon

Red Calypso boon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Red Calypso. Het zijn dramatisch ogend boontjes. Met een sterk contrasterend patroon in helwit en bloedrood. Ook na het koken blijft die mooie tekening zichtbaar. Weliswaar in paarsbruin en beige. Maar nog steeds haarscherp. Ze hebben een complexe smaak van rijpe noten en peper. Maar wel vermengd met het eenvoudige zoetje van aardappel. Na het koken zijn de bonen fluweelzacht en smelten ze in je mond.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 23 g eiwit
 • 60 g koolhydraten
 • 26 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine C, ijzer en calcium
 • Energetische waarde: 1.440 kJ (343 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-2 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Soep
 • Stoof
 • Bij vis, schaal- en schelpdieren

 

 

+ Meer informatie

De eerste teelt van zijn voorouder begon ooit ergens in Mexico of het Andesgebergte. Dat was de start van een roemrucht geslacht. Wat zich door de eeuwen in allerlei variëteiten over de aardbol verspreidde.

Het Phaseolus vulgaris geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel vormen en kleuren dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van één en dezelfde voorouder. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. Het is een groep van duizenden bonen. Stuk voor stuk imponerende verschijningen.

De Red Calypso boon in jouw hart

Neem de Red Calypso. Het zijn dramatisch ogend bonen. Met een sterk contrasterend patroon in helwit en bloedrood. Ook na het koken blijft die mooie tekening zichtbaar. Weliswaar in paarsbruin en beige. Maar nog steeds haarscherp. Ze hebben een complexe smaak van rijpe noten en peper. Maar wel vermengd met het eenvoudige zoetje van aardappel. Na het koken zijn de bonen fluweelzacht en smelten ze in je mond.

De Red Calypso boon in jouw keuken

Sommige bronnen beweren dat Red Calypso bonen origineel uit het Caraïbisch gebied komen. En andere dat de Abenaki indianen ze voor het eerst teelden rond het Champlainmeer. Dat is een groot meer in Noord-Amerika, dat grotendeels in de Amerikaanse staten Vermont en New York ligt, terwijl het noordelijkste puntje tot in de Canadese provincie Quebec reikt. Maak een recept dat gewoon eer doet aan al die verhalen. Stoof je boontjes met kaneel, chocola en bruin bier. (Check Caraïben.) Neem een Canadees visje zoals de zeebaars. (Check Canada.) Wrijf de visjes in met een mengsel van bakbanaan, rum, limoen, bruine suiker en nootmuskaat. (Check Caraïben.) Bak de visjes gaar en leg ze op het bonenbed. Serveer met een salade van guave, stervrucht en jicama. (Check Caraïben.) Drink er de beroemde icewine bij. (Check Canada.)

Met de Red Calypso is het lekker rommelen.

Rariteit: Plejaden

Nog een verhaal over de Abenaki indianen. Volgens de overlevering plantten zij hun bonen pas op het moment dat de Plejaden, of het Zevengesternte samen met de opkomende zon zichtbaar waren aan de ochtendhemel. Dat markeerde voor hen het begin van de lente.

Herkomst en verspreidingsgebied

Cultivatie van Nieuwe Wereld bonen begon in Mexico en de Andes. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Hoogstaande beschavingen zoals Maya’s en Azteken teelden bonen, maïs en pompoen. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en inheemse indianen adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus per ongeluk Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

De Red Calypso boon groeit in de Verenigde Staten en Canada.