Petite Crimson linze

Petite Crimson linze

from 2.45
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Namen kunnen soms beeldend zijn. Neem nou de Petite Crimson linze. Het is een onderdeurtje. Zelfs onder de linzen. En zijn kleur is rood. Beeldend dus die naam. Bij het koken kleurt onze Crimson trouwens naar zonnig geel. Het is eigenlijk de berglinze. Maar dan ontdaan van het bruine velletje. In gespleten vorm noemen ze dit rode hartendiefje ook wel Masoor dhal. Heel of gespleten. Ze zijn lekker. Met een nootachtige en vettige smaak.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 26 g eiwit
  • 60 g koolhydraten
  • 31 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan tryptofaan, foliumzuur, vitamine B1, B6, ijzer, magnesium, en kalium
  • Energetische waarde: 1.427 kJ (343 kcal)

Bereiden:

  • Weken: nee
  • Koken: 15-30 minuten

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Dhal
  • Curry
  • Soep
  • Indiase keuken

 

 

+ Meer informatie

In de klassieke oudheid waren linzen de sullen. Vooral bij de Grieken. Ze vonden het armoevoer. En hadden ook medische bedenkingen. De Middeleeuwse Europeanen stonden onder invloed van de klassieke meesters. En zij namen de vooroordelen tegen linzen over. Maar in het oude India ging het anders. Door het Hindoeïsme en Boeddhisme kwamen linzen daar op een voetstuk. Uiteindelijk zagen we ook in Europa het licht. Ook al duurde het tot de negentiende eeuw. Linzen mogen nu in de keuken. Gelukkig. Want ze zijn meesterlijk lekker.

Het linzengeslacht

De linze komt in een vrolijke parade. Bruin, zwart, groen, rood, oranje, geel, Frans, Spaans, van de berg, uit LePuy, en uit Pardina. Sommige rassen zijn mini, andere iets groter.

De Petite Crimson linze in jouw hart

Namen kunnen soms beeldend zijn. Neem nou de Petite Crimson linze. Het is een onderdeurtje. Zelfs onder de linzen. En zijn kleur is rood. Beeldend dus die naam. Bij het koken kleurt onze Crimson trouwens naar zonnig geel. Het is eigenlijk de berglinze. Maar dan ontdaan van het bruine velletje. In gespleten vorm noemen ze dit rode hartendiefje ook wel Masoor dhal. Heel of gespleten. Ze zijn lekker. Met een nootachtige en vettige smaak.

De Petite Crimson linze in jouw keuken

Wil je er even uit? Een potje rode linzen is jouw deur naar India. Probeer sambhar. De traditionele soep van rode linzen en groenten met tamarinde en asafoetida. Een pittig Indiaas feest. Of maak een kruidige dhal van rode linzen en combineer die met een salade van spinazie, abrikozen, amandelen en rode ui. Een kleurrijk Indiaas spektakel. En de topper. Kook curry van rode linzen, mango en spinazie. Zoet, zuur en pikant. India ten voeten uit.

De Crimson brengt je linea recta naar India.

Rariteit: Masoor dhal brengt schoonheid

India is gek op linzen. Maar ze staan niet alleen op het dagelijks menu. Er zijn vrouwen in India die zweren bij een gezichtsmasker op basis van Masoor dhal. Het liefst zelf gemaakt. Volgens de instructies helpt het om de huid te laten gloeien en pigmentvlekken te verwijderen. (Voor de dames hebben we vanaf heden Masoor dhal permanent in de aanbieding.)

Herkomst en verspreidingsgebied

Tussen 9000—8000 v. Chr. brak een groot moment aan. Nomaden gingen de linze telen. Dit gebeurde in de Vruchtbare Sikkel, een gebied in het Midden Oosten. Om hun akkers te verzorgen, hingen die nomaden hun zwervend bestaan aan de wilgen. En stopten met jagen. (Tegen planten aanpraten is toch makkelijker dan achter dieren aanrennen.) Daarmee is de linze één van de oudste gecultiveerde bonen. Zeg maar de grootvader van de bonen. In de volgende eeuwen waaierden de linzen uit. Naar het westen tot Groot-Brittannië. Naar het zuiden tot Ethiopië. En naar het oosten in de richting van India. Vooral in India waren ze onmiddellijk een hit.

Linzen groeien tegenwoordig overal in de wereld waar het iets warmer is. Hun grootste productie vindt plaats in India, Canada, Turkije, Iran, Nepal, Verenigde Staten, Syrië en Australië. De Petite Crimson linze groeit vooral in India en Turkije.