Scarlet Emperor pronkboon

Scarlet Emperor pronkboon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Scarlet Emperor pronkboon heet ook Prijswinner. Dit is één van de oudste pronkboonrassen. De rode bloemen doen een beetje denken aan lipstickmonden uit de fifties. En ze zijn nog eetbaar ook. Diezelfde bloemen geven uit de kluiten gewassen bonen. Lila of purper tot rood met grote zwarte vlekken. Ze houden hun vorm maar de vlekken verdwijnen bij het koken. Deze grote jongens zijn heerlijk. Met een vlezige textuur en een zachte, licht kastanjeachtige smaak. Het kooknat wat ze geven is dun en doet bijna denken aan bouillon.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 17 g eiwit
  • 61 g koolhydraten
  • 17 g voedingsvezels
  • 2 g vet
  • Ze zijn rijk aan foliumzuur, vitamine B1, B6 en ijzer
  • Energetische waarde: 1.389 kJ (332 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1-3 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Potboon
  • Salade
  • Soep
  • Stoof
  • Bij paddenstoelen

 

 

+ Meer informatie

Phaseolus coccineus. Of pronkbonen. Ooit kwamen ze uit Mexico. Geteeld door de hoogstaande beschavingen van de Tolteken, Zapoteken of Azteken. Nu zijn ze geliefd in Europa. En dan vooral in Engeland. In dat land kan een beetje moestuin niet zonder een staak met pronkbonen.

Het Phaseolus coccineus geslacht

Je hebt hip. En hip. Pronkbonen zijn wel uitzonderlijk hip. Ze produceren wilde wingerds. En bloemen met diepe kleuren. En dan hun bonen. Het zijn plaatjes. Ondanks die weelderige natuur zijn pronkbonen een vergeten groente. En dat is jammer.

De Scarlet Emperor pronkboon in jouw hart

De Scarlet Emperor pronkboon heet ook Prijswinner. Dit is één van de oudste pronkboonrassen. De rode bloemen doen een beetje denken aan lipstickmonden uit de fifties. En ze zijn nog eetbaar ook. Diezelfde bloemen geven uit de kluiten gewassen bonen. Lila of purper tot rood met grote zwarte vlekken. Ze houden hun vorm maar de vlekken verdwijnen bij het koken. Deze grote jongens zijn heerlijk. Met een vlezige textuur en een zachte, licht kastanjeachtige smaak. Het kooknat wat ze geven is dun en doet bijna denken aan bouillon.

De Scarlet Emperor pronkboon in jouw keuken

Zet ze maar op je fornuis. Een soeppan. En een stoofpot. De Scarlet Emperor pronkboon is er voor gemaakt. Gooi ze in soep met verse groenten. Of in soep met olijfolie, chili, sjalotjes, knoflook en koriander. Sudder de Scarlet pronkboon met tomaten, paprika en worstjes. Stoof ze met bleekselderij, tomaat, karwij, knoflook, zwarte olijven en wat druppen citroen.

Allemaal keizerlijke gerechten.

Rariteit: scharlakenrood

Het woord coccineus betekent scharlakenrood in het Latijn. De eerste pronkbonen waren roodbloeiend. Maar tegenwoordig zijn er ook rassen met witte, roodwitte en roze bloemen.

Herkomst en verspreidingsgebied

De pronkboon groeide in het wild in Midden-Amerika op koele en vochtige hooglanden. Zo’n 2.000 jaar geleden begon de cultivatie van pronkbonen ergens in het zuiden van Mexico. Het waren wellicht de Tolteken in de Vallei van Mexico of de Zapoteken en Azteken in de Oaxaca regio die deze bonen voor het eerst op hun veldjes vertroetelden. Deze hoogstaande beschavingen verspreidden de boon naar het zuiden van de Verenigde Staten. En naar beneden, van Guatemala, Honduras, El Salvador en Panama tot aan Colombia en Peru.

Spaanse ontdekkingsreizigers namen de pronkbonen in de zestiende eeuw mee naar Spanje. Vandaar was de oversteek naar Italië en Frankrijk snel gemaakt. Later kwamen de pronkbonen in Noord-Europa terecht. Omdat ze van koel en vochtig weer houden, waren ze daar een grote hit. Vooral in Engeland.

Pronkbonen worden nu op kleine schaal geproduceerd in gebieden met een mild klimaat in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika.

Elk gebied heeft unieke pronkbonen die kenmerkend zijn voor de streek. De Scarlet Emperor pronkbonen komen vooral uit Europa, de Verenigde Staten en Canada.