Spaanse Pardina linze

Spaanse Pardina linze

from 2.45
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Het Pardina linzenras komt origineel van de Tierra de Campos hoogvlakte in de Spaanse regio Castilië en León. Daar heten ze Lentejas Pardinas, Pardinas Franciscanas of Francesas. Ofwel grauwe linzen. Dat laatste slaat op hun kleur. Van binnen zijn ze geel. Maar hun zaadhuid is roodbruin met een waas van grijs. Onder de linzen is de Pardina één van de kleinere kabouters. Maar dat gebrek aan omvang maken ze dubbel en dik goed in smaak. Krachtig en nootachtig. En ze houden hun vorm bij het koken. Lekkere stevige kabouters dus.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 26 g eiwit
 • 60 g koolhydraten
 • 31 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan tryptofaan, foliumzuur, vitamine B1, B6, ijzer, magnesium en fosfor
 • Energetische waarde: 1.427 kJ (343 kcal)

Bereiden:

 • Weken: nee
 • Koken: 15-40 minuten

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Salade
 • Soep
 • Stoof
 • Bij pikant (pepers)
 • Bij vlees (chorizo, ham)
 • Bij zoet (paprika)
 • Spaanse keuken

 

 

+ Meer informatie

Voor iedereen die even niet zo goed aangesloten was. Linzen zijn allang het stadium van de geitenwollen sokken gepasseerd. Tuurlijk zitten ze barstensvol eiwitten, vezels en ijzer. Maar deze lollige schijfjes zijn vooral erg lekker.

Het linzengeslacht

Linzen komen in een fantastische optocht. Bruin, zwart, rood, groen, oranje, geel, Frans, Spaans, van de berg, uit LePuy, als Beluga en uit Castellucio.

De Spaanse Pardina linze in jouw hart

Het Pardina ras komt origineel van de Tierra de Campos hoogvlakte in de Spaanse regio Castilië en León. Daar heten ze Lentejas Pardinas, Pardinas Franciscanas of Francesas. Ofwel grauwe linzen. Dat laatste slaat op hun kleur. Van binnen zijn ze geel. Maar hun zaadhuid is roodbruin met een waas van grijs. Onder de linzen is de Pardina één van de kleinere kabouters. Maar dat gebrek aan omvang maken ze dubbel en dik goed in smaak. Krachtig en nootachtig. En ze houden hun vorm bij het koken. Lekkere stevige kabouters dus.

De Spaanse Pardina linze in jouw keuken

Spanjaarden zijn echte linzeneters. Ze beschouwen het als hun heilige plicht om minimaal eens per week linzen te serveren. Laat je inspireren door deze zuidelijke discipline. En begin met de Pardina je eigen weekroutine. Maar dan wel met Spaans temperament. Een mooie start voor de eerste week? Pardina linzen met witte wijn, Serrano ham, Spaanse gerookte paprika, bosui en peterselie. Pak door in de tweede week. Combineer de aardse smaak van de linzen met de pittige toets van chorizo en het zoete van kastanjes. Op naar de derde week. Maak de beroemde lentejas, de enige echte Spaanse linzensoep met tocino, morcilla en chorizo.

Geef toe. De plicht smaakt goed.

Rariteit: lokale rassen

Zo’n 90% van de Spaanse linzenproductie vindt plaats in de regio Castilië en León. Allemaal lokale rassen met namen die rollen in je mond. Zo is er de Rubia Castellana, ook wel Lentejón of Lenteja de la Reina (koninginnelinze). En de Rubia de la Armuña Salmantina, die als bijnaam Gigante de Gomecello heeft. Onze Pardina vriendjes uit Tierra de Campos. In Valladolid groeit de Verdina (of groene linze) die Spanjaarden gebruiken om puree te maken. Uit Burgos komen de Villalta linzen en in León groeien de Babia linzen.

Herkomst en verspreidingsgebied

Tussen 9000—8000 v. Chr. brak een groot moment aan. Nomaden gingen linzen telen. Dit gebeurde in de Vruchtbare Sikkel, een gebied in het Midden Oosten. Om hun akkers te verzorgen, hingen die nomaden hun zwervend bestaan aan de wilgen. En stopten met jagen. (Tegen planten aanpraten is toch makkelijker dan achter dieren aanrennen.) Daarmee is de linze één van de oudste gecultiveerde bonen. Zeg maar de opa onder de bonen. In de volgende eeuwen waaierden de linzen uit. Naar het westen tot Groot-Brittannië. Naar het zuiden tot Ethiopië. En naar het oosten in de richting van India. Vooral in India waren ze onmiddellijk een hit.

Linzen groeien tegenwoordig overal in de wereld waar het iets warmer is. Hun grootste productie vindt plaats in India, Canada, Turkije, Iran, Nepal, Verenigde Staten, Syrië en Australië. De Pardina linzen groeien nog steeds in Spanje. Maar nu het geheim. De grootste productie van de Spaanse Pardina vindt vandaag plaats in Canada en de Verenigde Staten. Zelfs de meeste linzen op de tafels in Spanje komen uit het buitenland.