Painted Pony boon

Painted Pony boon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Wat een liefje. De Painted Pony bonen. Vernoemd naar de gevlekte vacht van zo’n klein paardje. Ze zijn klein, lang, slank en licht gekromd. Eén uiteinde ivoorkleurig. Het andere paarsbruin en mokkakleurig gevlekt. En ook na langdurig koken houden ze hun vlekken. Deze boontjes lijken in smaak op de Flageolet. Ze hebben iets fris van groene boontjes met een toefje noot. Hun velletje is dun, toch blijven ze mooi stevig, met een romige textuur.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 23 g eiwit
 • 60 g koolhydraten
 • 25 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B2 en ijzer, natrium en kalium
 • Energetische waarde: 1.393 kJ (343 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Salade
 • Soep
 • Bij vis
 • Bij vlees
 • Bij wild

 

 

+ Meer informatie

Dit is een fantastische boontje. Mooi om te zien. Makkelijk om te koken. En heerlijk om te eten. En de naam is fantastisch gekozen. Wat is nu leuker dan een pony?

Het gewone bonen geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel maten en tinten dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van een paar voorouders. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. De kudde is ondertussen uitgedijd tot duizenden bonen. En het zijn stuk voor stuk flitsende verschijningen.

De Painted Pony boon in jouw hart

Neem nou de Painted Pony bonen. Vernoemd naar de gevlekte vacht van zo’n klein paardje. Ze zijn klein, lang, slank en licht gekromd. Eén uiteinde ivoorkleurig. Het andere paarsbruin en mokkakleurig gevlekt. En ook na langdurig koken houden ze hun vlekken. Deze boontjes lijken in smaak op de Flageolet. Ze hebben iets fris van groene boontjes met een toefje noot. Hun velletje is dun, toch blijven ze mooi stevig, met een romige textuur.

De Painted Pony boon in jouw keuken

De Painted Pony bonen zijn heerlijk in salade en soep. Maar hun fijne smaak doet het ook goed bij een mooi stuk gevogelte, vlees, vis of wild. Roerbak een sjalot, knoflook, chilipepertje en venkel. Roer de gekookte Pony’s er door, met heel veel verse kruiden en het sap van een citroen. En vlei tenslotte een geroosterd kippetje op dit bedje.

Pony’s. Klein maar fijn.

Rariteit: hippie songs

De jazz-rock band Blood, Sweat & Tears zong in 1968 al over de Painted Pony:

What goes up

Must come down

Spinning wheel

Got to go around

Talkin' 'bout your troubles

It's a cryin' sin

Ride a painted pony

Let the spinning wheel spin

Bedoelde ze nu de boon? Wie zal het zeggen.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. De Maya’s en Azteken teelden bonen, maïs en pompoen. Ze noemden de gewassen de Drie Gezusters. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus per ongeluk Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

Door de eeuwen werd de gewone boon op veel plekken doorgekweekt. Dat heeft geresulteerd in unieke bonen die kenmerkend zijn voor een streek. De Painted Pony bonen worden nu vooral in de Verenigde Staten en Mexico geteeld.