Zwart-oog boon

Zwart-oog boon

from 3.25
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Zwart-oog boon is wit en heeft een zwart oogje. Ze zijn hartig van smaak met een aardse toon en een licht zoetje. Door hun dunne velletje absorberen ze makkelijk de smaak van andere ingrediënten. Een kookbeurt laat hun stevige buitenkant intact, maar tovert hun binnenste om tot een heerlijk romige vulling.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 25 g eiwit
 • 64 g koolhydraten
 • 6 g voedingsvezels
 • 2 g vet
 • Ze zijn rijk aan ijzer en calcium
 • Energetische waarde: 1.554 kJ (367 kcal)

Bereiden:

 • Weken: optioneel
 • Koken: 40-60 minuten

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Chili
 • Curry
 • salade
 • Soep
 • Stoof
 • Bij kip
 • Bij schaal- en schelpdieren
 • Bij varkensvlees
 • Bij vis
 • Soul Food

 

 

+ Meer informatie

De Zwart-oog boon is een inheems Afrikaans gewas. Deze boon speelde eeuwenlang een centrale rol in de Afrikaanse landbouw. Tijdens de slavenhandel kwam hij mee naar de Caraïben en Noord- en Zuid-Amerika. De boon was altijd verbonden met mensen met een zwarte huidskleur. Symbool voor de historische onderdrukking. Maar ook het teken voor een trotse Afrikaanse afkomst. De Zwart-oog boon is hét ingrediënt voor ieder Soul Food gerecht.

Het Vigna unguiculata geslacht

Het Vigna unguiculata geslacht. Ofwel de Zwart-oog boontjes. Ze gaan ook onder de naam Cowpeas. Ze hebben eigenlijk niets met koeien te maken, Cowpea is een verbastering van Caupi, de Spaanse naam voor deze bonen. Deze kleine boontjes komen in heel veel kleuren. Bruin gespikkeld, vaal geel, groen en wit. Ze hebben een zwart, geel, bruin, rood of groen oog. En er zijn zelfs toppers met een roze oog.

De Zwart-oog boon in jouw hart

De Zwart-oog boon is wit en heeft een zwart oogje. Ze zijn hartig van smaak met een aardse toon en een licht zoetje. Door hun dunne velletje absorberen ze makkelijk de smaak van andere ingrediënten. Een kookbeurt laat hun stevige buitenkant intact, maar tovert hun binnenste om tot een heerlijk romige vulling.

De Zwart-oog boon in jouw keuken

Met deze Zwart-oog boontjes moet je op Soul. Draai je speakers op luid en stem af op Ray Charles, James Brown, Aretha Franklin of The Supremes. Swing, lach, klap en ga aan de kook. Sudder je boontjes met een grote varkenspoot. Stoof okers met tomaten, aubergine, uien en rode pepers. Bak maïsbrood in de koekenpan. Haal je buren en vrienden naar binnen, zet de muziek nog wat luider en deel dit feestmaal.

Zwart-oog bonen zijn Soul. Jij bent Soul.

Rariteit: Soul Food

Eind negentiende eeuw kwam er officieel een einde aan de slavernij in Amerika. Dat betekende niet dat de Afro-Amerikanen het ineens beter kregen. Door de slechte omstandigheden in het zuiden migreerden veel Afro-Amerikanen naar het noorden van de Verenigde Staten. Sommigen die slaagden in het noorden zetten zich af tegen hun originele cultuur en afkomst. Dit is zichtbaar in het kookboek How to Eat to Live uit 1960 van Elijah Muhammad. Hierin zegt hij: "Stay off that grandmother's old fashioned corn bread and black-eyed peas." Dit waren volgens hem ingrediënten van het originele slavendieet. Onwaardig en om snel te vergeten.

Maar in de jaren zestig kwam de Black Power Movement op. Deze stroming inspireerde de Afro-Amerikanen tot een nieuw raciaal bewustzijn. Zij omarmden hun geschiedenis en cultuur. In diezelfde tijd ontstond het begrip Soul Food. Dit waren gerechten die de zuidelijke afkomst en zwarte Afro-Amerikaanse keuken belichaamden. De Zwart-oog boon is één van de belangrijke ingrediënten in de Soul Food keuken. En de verbeelding van de Afro-Amerikaanse cultuur. In het kookboek Neo Soul schrijft de auteur Lindsey Williams: "There's nothing that captures the 'soul' of soul food more than black-eyed peas. I consider it the African-American signature dish." (Wij stemmen voor Soul.)

Herkomst en verspreidingsgebied

Tegenwoordig bestaat Noord-Afrika uit een bak zand. De Sahara woestijn. Maar tussen 8000 en 6000 v. Chr. was die streek nat en groen. Inheemse stammen begonnen met het telen van gewassen waaronder de Zwart-oog bonen.

Vanaf 1500 v. Chr. verlieten Bantoesprekende landbouwers hun thuisland aan de westkust op de grens tussen Nigeria en Kameroen. Zij begonnen aan een trek die duizenden jaren zou beslaan. (Dit klinkt iets vreedzamer dan het was.) Op hun tocht verspreidden zij hun kennis van de landbouw naar het zuiden en oosten van Afrika. Op deze wijze veroverde de Zwart-oog boon het hele Afrikaanse continent.

Via Afrikaanse handelsroutes kwam de Zwart-oog boon terecht in het klassieke India, Griekenland en bij de Romeinen.

Vanaf circa 1525 kwam de slavenhandel op gang. Vanaf de Afrikaanse westkust namen de slavenhandelaren ook inheemse gewassen mee. Zo kwamen Zwart-oog bonen terecht in de Caraïben en Noord- en Zuid-Amerika. In hun nieuwe thuisland bereidden de slaven hun eigen maal. Maar vaak bestierden zij ook de keuken van hun witte meesters. Veel traditionele gerechten uit het zuiden van Amerika kwamen oorspronkelijk uit Afrika.

De Zwart-oog boontjes groeien tegenwoordig vooral in Midden- en West-Afrika, India, Australië, de Verenigde Staten en delen van Europa.