Sabut Masoor linze

Sabut Masoor linze

from 1.75
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Deze linzen voelen zich prettig op hoogvlakten. Vandaar heten ze ook wel berglinzen. Als je hun afkomst negeert, gaan ze ook onder de minder prozaïsche naam van bruine linzen. Dit zijn de meest voorkomende linzen. De Sabut Masoor linzen zijn eigenlijk rode linzen maar dan met het bruine velletje er nog om. Daarom blijven ze stevig en heel bij het koken. Ze smaken nootachtig.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 26 g eiwit
  • 52 g koolhydraten
  • 17 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B6, ijzer en calcium
  • Energetische waarde: 1.477 kJ (353 kcal)

Bereiden:

  • Weken: nee
  • Koken: 20-40 minuten

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Chili
  • Curry
  • Dip
  • Salade
  • Soep
  • Stoof
  • Bij vlees
  • Indiase keuken
  • Italiaanse keuken
  • Mexicaanse keuken

 

 

+ Meer informatie

Met linzen heb je een maaltijd. En wat voor één. Linzen zijn rijk aan eiwitten, vezels en ijzer. Let wel. Het schijnt dat zonder dit kleine boontje de geschiedenis van de mensheid wel eens anders had kunnen lopen. Ze waren de eiwitbom die de mens ooit de beschaving in dreef.

Het linzengeslacht

De linze is niet saai. Hij komt bruin, zwart, groen, rood, oranje, geel, ivoorwit, Frans, Spaans, van de berg, als Beluga, Pardina en uit LePuy. You name it.

De Sabut Masoor linze in jouw hart

Deze linzen voelen zich prettig op hoogvlakten. Vandaar heten ze ook wel berglinzen. Als je hun afkomst negeert, gaan ze ook onder de minder prozaïsche naam van bruine linzen. Dit zijn de meest voorkomende linzen. De Sabut Masoor linzen zijn eigenlijk rode linzen maar dan met het bruine velletje er nog om. Daarom blijven ze stevig en heel bij het koken. Ze smaken nootachtig.

De Sabut Masoor linze in jouw keuken

Met Sabut Masoor linzen kun jij creatief los. Maak eens linzensoep. (Volgens de bijbel verkocht Jakob zijn eerstgeboorterecht aan zijn broer voor een brood en een kop linzensoep.) Geef met deze linzen een stevige bite aan je salade. Niet op dieet? Mooi. Pimp die linzensalade verder op met geitenkaas. Een hemelse combinatie. Of ga op de Indiase toer en maak curry. Bekende linzencurries zijn danshak en sambhar. Zijn dips bij de borrel jouw ding? Probeer de Sabut Masoor linzendip. Stop je fantasie in de blender. En klaar is je dip. Mis je het vakantiegevoel? Gooi deze bruine bergmannetjes in een Italiaanse stoofpot met bacon en worst. Of ga op zijn Mexicaans en maak chili met linzen.

Ben je al bezig? Goed zo. Wij zwijgen.

Rariteit: Grieks chagrijn

Chagrijnen zijn van alle tijden. Neem nou Claudius Galenus, een beroemde Griekse dokter die leefde in de tweede eeuw. Als medicijn kon hij linzen wel pruimen. Maar als voedsel niet. Volgens hem konden linzen olifantsziekte en zweren veroorzaken. Dit soort "medische wijsheden" zadelden linzen op met een negatief imago.

Maar er was meer. In de klassieke Griekse maatschappij ontstonden klassen. Het gepeupel bleef graan, linzen, kikkererwten, tuinbonen en groenten eten. Maar de rijken laafden zich aan vlees en wild. Met voeding en kleding liet je zien wie je was. Het eten van linzen was ineens armoedig. Dit medische en sociale stigma op linzen speelde tot ver in de moderne tijd in de Westerse wereld door. (En bedankt Griekenland.)

Herkomst en verspreidingsgebied

Tussen 9000—8000 v. Chr. brak een groot moment aan. Nomaden gingen de linze telen. Dit gebeurde in de Vruchtbare Sikkel. (Die plek van Duizend-en-een-nacht.) Een gebied in het Midden Oosten wat nu Irak, Koeweit, Syrië, Libanon, Jordanië, Israël, Cyprus, Egypte, het zuidwesten van Turkije en het westen van Iran beslaat.

Daarmee is de linze één van de oudste gecultiveerde bonen. Zeg maar de opa van het stel. In de volgende eeuwen verspreidden de linzen zich als een lopend vuurtje. Naar het westen tot Groot-Brittannië. Naar het zuiden tot Ethiopië. En naar het oosten in de richting van India. Vooral in India waren ze onmiddellijk een hit.

Linzen groeien tegenwoordig overal in de wereld. Hun grootste productie vindt plaats in India, Canada, Turkije, Iran, Nepal, Verenigde Staten, Syrië en Australië. De Sabut Masoor linze groeit vooral op de hoogvlakten van Turkije en in India.