San Franciscano boon

San Franciscano boon

from 4.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Hallo San Franciscano boon. Hallo Franciscus van Assisi. Toch leuk dat een Mexicaanse boon naar de heilige is vernoemd. Wellicht niet helemaal verwonderlijk in dit katholieke land. Of toch weer wel. Want Franciscus geloofde in armoe en eenvoud. En juist deze boon is pure decadentie op het bord. De San Franciscano groeit op de schroeiende vlaktes van Hidalgo, in het midden van Mexico. En hitte doet deze heilige boontjes duidelijk goed. Ze zijn lila tot bruinpaars met zwarte tijgerstrepen. De bonen hebben een stevig vel en een ferme, bijna vlezige beet. Bij koken geven ze een rijk en donker kookvocht. De smaak is aards, met hinten van chocola en koffie. (Je hoort het goed. Chocola en koffie. Dat is inderdaad pure decadentie.)

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 22 g eiwit
 • 63 g koolhydraten
 • 16 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B6, en foliumzuur, aan ijzer, koper, magnesium, mangaan
 • Energetische waarde: 1.457 kJ (347 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Mexicaanse keuken
 • Chili
 • Potboon
 • Salade
 • Soep

 

 

+ Meer informatie

Hallo San Franciscano boon. Hallo Franciscus van Assisi. Toch leuk dat een Mexicaanse boon naar de heilige is vernoemd. Wellicht niet helemaal verwonderlijk in dit katholieke land. Of toch weer wel. Want Franciscus geloofde in armoe en eenvoud. En juist deze boon is pure decadentie op het bord.

Het Phaseolus vulgaris geslacht

De San Franciscano boon hoort tot het geslacht van Nieuwe Wereld bonen. Ook bekend als gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. De groep bestaat uit duizenden bonen. Allemaal verwant. En toch zo verschillend.

De San Franciscano boon in jouw hart

De San Franciscano groeit op de schroeiende vlaktes van Hidalgo, in het midden van Mexico. En hitte doet deze heilige boontjes duidelijk goed. Ze zijn lila tot bruinpaars met zwarte tijgerstrepen. De bonen hebben een stevig vel en een ferme, bijna vlezige beet. Bij koken geven ze een rijk en donker kookvocht. De smaak is aards, met hinten van chocola en koffie. (Je hoort het goed. Chocola en koffie. Dat is inderdaad pure decadentie.)

De San Franciscano boon in jouw keuken

Je kunt de San Franciscano in soep, stoof, salade en chili kwijt. Maar de unieke smaak en beet komen het best tot zijn recht als je het simpel houdt. Kook de bonen met een laurierblad. Dien ze lauwwarm op. En garneer met verse salsa, gegrilde uien, citroenpartjes, verse oregano en geraspte kaas. Denk de zon uit Hidalgo erbij. Top.

Eenvoudige decadentie. Of decadente eenvoud. Het is lekker.

Rariteit: niet te warm

Grappig. Elke keuken heeft een eigen kijk op lekker. In Mexico eten ze het liefst hun bonen lauwwarm. Pikant ok. Maar dan wel op kamertemperatuur.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Ontmoet de Olmeken, Zapoteken, Maya's en Tolteken. Ontwikkelde indiaanse culturen uit het oude Mexico. Zij zwoeren bij bonen, maïs en pompoen.

De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen sloten ze in hun hart.

Nadat Columbus was geland in Amerika, begon de Europese kolonisatie van dat continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

In de loop van de tijd is in vele landen de gewone boon flink doorgekweekt. Zo zijn er talloze unieke bonen ontstaan die kenmerkend zijn voor een land of streek. De San Franciscano boon groeit in het midden van Mexico, in de staat Hidalgo.