Red Chief linze

Red Chief linze

from 2.45
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Red Chief linze hoort bij de groep linzen met een groter maatje. Dat komt terug in zijn naam. Het rode opperhoofd. Wie wil nou niet zo heten? Ze zijn zalmrood. Tijdens het koken neigt hun kleur naar oranjegeel. Het zijn eigenlijk gele linzen, maar dan zonder het velletje. En ze vallen snel uit elkaar. Wat niet altijd een nadeel hoeft te zijn. Ze zijn kruidig van smaak met lichte aardse tonen.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 26 g eiwit
  • 60 g koolhydraten
  • 11 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan tryptofaan, foliumzuur, vitamine B1, B6, ijzer, magnesium en kalium
  • Energetische waarde: 1.427 kJ (343 kcal)

Bereiden:

  • Weken: nee
  • Koken: 15-30 minuten

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Soep

 

 

+ Meer informatie

In de klassieke oudheid waren linzen de schlemielen. Vooral de Grieken moesten ze niet. Het Middeleeuwse Europa nam het vooroordeel van de klassieke Grieken en Romeinen tegen linzen over. Dit bleef bestaan tot ver in de negentiende eeuw. Uiteindelijk worstelden de linzen zich onder de stigma’s uit. En eisten hun rechtmatige plek op in de keuken. Gelukkig. Want linzen zijn geweldig.

Het linzengeslacht

De linze houdt van uiterlijk vertoon. Hij komt bruin, zwart, groen, rood, oranje, geel, Frans, Spaans, van de berg, als Beluga, uit Castellucio, en uit LePuy. Sommigen zijn piep, anderen iets groter.

De Red Chief linze in jouw hart

De Red Chief linze hoort bij de groep linzen met een groter maatje. Dat komt terug in zijn naam. Het rode opperhoofd. Wie wil nou niet zo heten? Ze zijn zalmrood. Tijdens het koken neigt hun kleur naar oranjegeel. Het zijn eigenlijk gele linzen, maar dan zonder het velletje. En ze vallen snel uit elkaar. Wat niet altijd een nadeel hoeft te zijn. Ze zijn kruidig van smaak met lichte aardse tonen.

De Red Chief linze in jouw keuken

Wij vinden de Red Chief een echte soepenman. Dus zet die soeppot op je fornuis. Het is tijd voor een soepparade. Wil je wat exotische kleur? Kies voor mercimek çorbasi. De beroemde Turkse linzensoep. Voel je voor luchtig? Maak dan de rode linzensoep met citroenyoghurt. Heb je het koud? Bereid een soep met knolselderij, wortels en rode linzen. Wil je wat temperament? Brouw de Spaanse rode linzensoep met chorizo. Verlang je naar zoet? Dan is de rode linzensoep met kokos aan de beurt.

Het rode opperhoofd in soep. Niet te verslaan.

Rariteit: obelisk

Ten tijde van de Romeinse keizer Caligula werd een gigantische obelisk getransporteerd van Egypte naar Rome. Volgens de overlevering was de obelisk verpakt in meer dan 1 miljoen kilo rode linzen. De obelisk staat nog steeds voor het Vaticaan. Wat er van de linzen is geworden weet niemand.

Herkomst en verspreidingsgebied

Tussen 9000—8000 v. Chr. brak een groot moment aan. Nomaden gingen de linze telen. Dit gebeurde in de Vruchtbare Sikkel. (Die plek van Duizend-en-een-nacht.) Een gebied in het Midden Oosten wat nu Irak, Koeweit, Syrië, Libanon, Jordanië, Israël, Cyprus, Egypte, het zuidwesten van Turkije en het westen van Iran beslaat.

Daarmee is de linze één van de oudste gecultiveerde bonen. Zeg maar de opa van het stel. In de volgende eeuwen verspreidden de linzen zich als een lopend vuurtje. Naar het westen tot Groot-Brittannië. Naar het zuiden tot Ethiopië. En naar het oosten in de richting van India. Vooral in India waren ze onmiddellijk een hit.

Linzen groeien tegenwoordig overal in de wereld. Hun grootste productie vindt plaats in India, Canada, Turkije, Iran, Nepal, Verenigde Staten, Syrië en Australië. De Red Chief linze komt vooral uit de Verenigde Staten en Canada.