Vaquero boon

Vaquero boon

from 4.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Vaquero boon (= Cowboy boon) is een vrolijke boon. Met zijn zwarte en witte vlekken lijkt hij op …? Precies. Een zwaardwalvis. Beter bekend als de orka. (Wij rekenen het antwoord koe voor de helft goed. Vooruit panda krijgt een kwart punt.) Vooral in de Verenigde Staten en Canada is deze Willy populair. Zijn smaak is heerlijk lichtzoet. En het leukst? Hij blijft gevlekt. Ook na langdurig koken.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 23 g eiwit
 • 60 g koolhydraten
 • 26 g voedingsvezels
 • 2 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine C, aan ijzer, en aan calcium
 • Energetische waarde: 1.440 kJ (343 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Chili
 • Soep
 • Amerikaanse keuken
 • Mexicaanse keuken

 

 

+ Meer informatie

Zijn voorouder zag ooit het licht in Mexico. Dat was een dondersteen. Binnen de kortste keren was hij getransformeerd in allerlei variëteiten. Klaar om de wereld te versieren.

Het Phaseolus vulgaris geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel vormen en kleuren dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van één en dezelfde voorouder. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. Duizenden bonen horen bij de kliek. Ze zijn zo leuk.

De Vaquero boon in jouw hart

En de Vaquero boon (= Cowboy boon) is wel heel leuk. Met zijn zwarte en witte vlekken lijkt hij op …? Precies. Een zwaardwalvis. Beter bekend als de orka. (Wij rekenen het antwoord koe voor de helft goed. Vooruit panda krijgt een kwart punt.) Vooral in de Verenigde Staten en Canada is deze Willy populair. Zijn smaak is heerlijk lichtzoet. En het leukst? Hij blijft gevlekt. Ook na langdurig koken.

De Vaquero boon in jouw keuken

Met hun zoete smaak en vaste structuur zijn ze perfect in iedere chili. Maar wat ons betreft moeten deze boontjes zwemmen. Zet je soeppet op. Maak soep met gerookte spek, wortel, salie en Vaquero bonen. Laat je orka’s dobberen in een rijke groentesoep met pesto. Bereid soep met ham, Vaquero bonen en groene kool. Kook soep met orka's, gele rijst en jalapeño pepers. Of de Vaquero bonensoep met prei.

Wij houden van soep. Wij houden van orka bonensoep. Jij toch ook?

Rariteit: de Drie Gezusters

De indianen in de Verenigde Staten groeiden maïs, bonen en pompoenen. Op hun akkers stonden de drie gewassen naast elkaar. Bewust. De pompoenen groeiden over de grond en hielden de bodem vochtig. Het maïs vormde staken waartegen de bonen omhoog konden klimmen. De bonen verrijkten weer de grond met stikstof. Een mooi trio. De indianen noemden ze de Drie Gezusters.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. De Maya’s en Azteken teelden bonen, maïs en pompoen. Ze noemden de gewassen de Drie Gezusters. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus per ongeluk Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

De Vaquero boon groeit in het zuiden van de Verenigde Staten en Canada. Ze zijn verwant aan de Anasazi bonen.