Pinto boon

Pinto boon

from 2.45
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Pinto boon is een gewaardeerd bonenclublid. In het Nederlands heet hij Kievitsboon. (Het gespikkelde eiboontje.) In het Engels Pinto. En in het Spaans Frijol Pinto. (De geverfde boon.) In Zuid-Amerika kennen ze hem als Poroto Frutilla. (De aardbeiboon.) Vooral in de Verenigde Staten en Mexico is de Pinto het mannetje. Met zijn lichtbeige bast en bruine vlekken ziet hij er vrolijk uit. En zijn zoete smaak doet wonderen in de Latijns-Amerikaanse keuken.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 22 g eiwit
 • 63 g koolhydraten
 • 16 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B6, foliumzuur, ijzer, koper, magnesium en aan calcium
 • Energetische waarde: 1.457 kJ (347 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Chili
 • Stoof
 • Mexicaanse keuken

 

 

+ Meer informatie

Zijn voorouder zag ooit het licht in Mexico. Dat was een hete bliksem. Binnen de kortste keren was hij getransformeerd in allerlei variëteiten. Klaar om de wereld te versieren.

Het gewone bonen geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel vormen en kleuren dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van één en dezelfde voorouder. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. Duizenden bonen zijn lid van deze club. En ze doen allemaal hun best om te bekoren.

De Pinto boon in jouw hart

De Pinto boon is een gewaardeerd clublid. In het Nederlands heet hij Kievitsboon. (Het gespikkelde eiboontje.) In het Engels Pinto. En in het Spaans Frijol Pinto. (De geverfde boon.) In Zuid-Amerika kennen ze hem als Poroto Frutilla. (De aardbeiboon.) Vooral in de Verenigde Staten en Mexico is de Pinto het mannetje. Met zijn lichtbeige bast en bruine vlekken ziet hij er vrolijk uit. En zijn zoete smaak doet wonderen in de Latijns-Amerikaanse keuken.

De Pinto boon in jouw keuken

Denk zon. Denk kleur. Denk sombrero. Denk ranchera. Kijk naar je Pinto bonen. Zeg: “Hola, Frijol Pinto.” En si cariño, je bent in Mexico. Dus breng die pit in jouw keuken. Kook je boontjes met ui, knoflook, tomaten en serrano chili. Of maak de hete bonendip. Frummel je geverfde boontjes in een chipotle burrito. Of roer ze tot frijoles refridos. Dat is Mexicaans voor heeeel erg goed gebakken bonen. En ze zijn heeeel erg lekker.

Qué delicia.

Rariteit: Dove Creek

Het Amerikaanse Dove Creek in Colorado gaat ver in de bonenliefde. De inwoners hebben het stadje uitgeroepen tot Pinto hoofdstad van de wereld. Volgens eigen zeggen kweken zij de beste Pinto bonen. Hoe worden Dove Creek kinderen groot? Juist. Op pintokoekjes en pintosaus. (No kidding.)

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. De Maya’s en Azteken teelden bonen, maïs en pompoen. Ze noemden de gewassen de Drie Gezusters. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus per ongeluk Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

De Pinto boon groeit vooral in Mexico, het zuiden van de Verenigde Staten, en Brazilië. Maar ook hier en daar in Europa. Uit Spanje komt de rode Alavese Pinto boon. En in ons eigen landje groeit de Hollandse Kievitsboon.