Provence boon

Provence boon

from 4.95
Gewicht:
Voeg toe
 

Omschrijving

De lange en slanke Provence boon doet zijn naam eer aan. Met oneindig veel spikkeltjes in purper en roestbruin op een ondergrond van lavendel en zacht geel. En een donkerbruine ring rond de navel. Doe je ogen op een kier, denk de geur erbij, en je staat in een lavendelveld. De smaak is zacht en mild. De bonen blijven stevig bij koken en verkleuren naar egaal lichtpaars. Het is een Franse droom.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 23 g eiwit
  • 60 g koolhydraten
  • 14 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B6, en foliumzuur, aan ijzer, koper, magnesium, mangaan en aan calcium
  • Energetische waarde: 1.440 kJ (343 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

 

+ Meer informatie

Kan een boon romantisch zijn? Kijk naar de Provence boon. En de vraag wordt retorisch. Het is een oud ras uit Kenia. Nu geteeld in de Verenigde Staten. En vernoemd naar de lavendelvelden in het zuiden van Frankrijk.

Het geslacht van gewone bonen

De Provence boon hoort tot het geslacht van Nieuwe Wereld bonen. Ook bekend als gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. De groep bestaat uit duizenden bonen. Niet allemaal zijn ze zo romantisch. Maar ze zijn wel allen verwant.

De Provence boon in jouw hart

De lange en slanke Provence boon doet zijn naam eer aan. Met oneindig veel spikkeltjes in purper en roestbruin op een ondergrond van lavendel en zacht geel. En een donkerbruine ring rond de navel. Doe je ogen op een kier, denk de geur erbij, en je staat in een lavendelveld. De smaak is zacht en mild. De bonen blijven stevig bij koken en verkleuren naar egaal lichtpaars. Het is een Franse droom.

De Provence boon in jouw keuken

Met deze boon kun je echt niet anders. Daal af naar de Provence. Waar schilders hun inspiratie vonden in het bijzondere licht. En je het hele jaar kunt genieten van azuurblauwe hemels, woeste natuur, geurige kruiden en zwoele zomeravonden. Dus doe hen op zijn Provençaals. Stoof de boontjes in witte wijn met wat teentjes knoflook, herbes de Provence en verse bladspinazie. Schilfertje geitenkaas er op. En een lepel groene olijven tapenade er naast.

Proef je de zon op je bord?

Rariteit: van de maan en de bonen Overigens geloven ze in de Provence in bepaalde tijden en seizoenen om zaden te planten. Ze menen dat alles van de maan afhangt. Bonen en erwten zijn amoureuze dingen en moet je daarom in het eerste kwartier van de maan zaaien. Want als je ze plant terwijl de volle maan op hen neerschijnt, schieten ze te snel naar haar toe. In het laatste kwartier wanneer haar schoonheid verbleekt, zijn ze minder enthousiast. En houden ze een bedaarder groeitempo aan. En dat is beter voor de smaak.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Ontmoet de Olmeken, Zapoteken, Maya's en Tolteken. Ontwikkelde indiaanse culturen uit het oude Mexico. Zij zwoeren bij bonen, maïs en pompoen.

De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen sloten ze in hun hart. Nadat Columbus was geland in Amerika, begon de Europese kolonisatie van dat continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

De Provence boon kwam origineel uit Kenia. Maar groeit nu vooral in de Verenigde Staten.