Petite Golden linze

Petite Golden linze

from 2.45
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Je quizvraag voor de dag. Wat is een andere naam voor de Petite Golden linze? Juist. De kanarielinze. (De vraag was misschien te makkelijk.) Ze hebben een milde smaak en een nootachtig aroma. Ze hebben geen velletje meer. Daarom vallen ze tijdens het koken uiteen.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 28 g eiwit
 • 57 g koolhydraten
 • 16 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan tryptofaan, foliumzuur, vitamine B1, B6, ijzer, mangaan en fosfor
 • Energetische waarde: 1.414 kJ (338 kcal)

Bereiden:

 • Weken: nee
 • Koken: 10-20 minuten

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Dhal
 • Curry
 • Soep
 • Indiase keuken

 

 

+ Meer informatie

Wij vinden linzen geweldig. Het zijn superkleine schijfjes. Maar die zitten wel barstensvol eiwitten, vezels en ijzer. (Tussen jou en ons. Wij zijn niet echt van die hipster gezondheidsmaniakken. Smaak geeft bij ons toch de doorslag.) Let wel. Het schijnt dat dit boontje aan de wieg stond van wat we nu de beschaving noemen. Ze hoorden tot de eerste gewassen die de mens inspireerden om boer te worden.

Het Lens geslacht

Met de linze haal je kleur in je leven. Hij komt groen, rood, oranje, geel, bruin, zwart, Frans, Spaans, van de berg, als Beluga en uit LePuy. Maak de lijst maar af.

De Petite Golden linze in jouw hart

Je quizvraag voor de dag. Wat is een andere naam voor de Petite Golden linze? Juist. De kanarielinze. (De vraag was misschien te makkelijk.) Ze hebben een milde smaak en een nootachtig aroma. Ze hebben geen velletje meer. Daarom vallen ze tijdens het koken uiteen.

De Petite Golden linze in jouw keuken

Je hebt gelijk. Deze gele linzen koken snel tot pap. Maar voor sommige gerechten is dat juist de bedoeling. Dus wat doe jij als keukentovenaar met zin in experimenteren? Aan de Petite Golden. Stort je op de curries en dhals uit India. Bekende linzencurries zijn danshak en sambhar. Beroemde dhals zijn chana dhal en tarka dhal. Een stap verder. Ruim wat tijd in op zaterdagmiddag en zet je oven aan. Bak Indiase dosa’s of idli’s van geel linzenmeel. Of Surinaamse roti pannenkoeken. Nog niet uitgekookt? Maak een Arabisch linzensoepje.

Zie je. Pap is nog niet zo slecht.

Rariteit: linzen in eerste kookboek

Even voorstellen, de Sumeriërs en Akkadiërs. Zij leefden in Mesopotamië tussen de Tigris en de Eufraat, wat nu Irak is. Waarom zijn ze belangrijk? Zij lieten voor het eerst teksten op schrift na. Hun allereerste kookboek stamt uit 1600 v. Chr. Het zijn drie kleitabletten in het Akkadisch. Onder de recepten is er ook één voor linzenpap. (Wij hadden ook gehoopt op iets van meer klasse.)

Herkomst en verspreidingsgebied

Tussen 9000—8000 v. Chr. brak een groot moment aan. Nomaden gingen de linze telen. Dit gebeurde in de Vruchtbare Sikkel, een gebied in het Midden Oosten. Om hun akkers te verzorgen, hingen die nomaden hun zwervend bestaan aan de wilgen. En stopten met jagen. (Tegen planten aanpraten is toch makkelijker dan achter dieren aanrennen.) Daarmee is de linze één van de oudste gecultiveerde bonen. Zeg maar de grootvader van de bonen. In de volgende eeuwen waaierden de linzen uit. Naar het westen tot Groot-Brittannië. Naar het zuiden tot Ethiopië. En naar het oosten in de richting van India. Vooral in India waren ze onmiddellijk een hit.

Linzen groeien tegenwoordig overal in de wereld waar het iets warmer is. Hun grootste productie vindt plaats in India, Canada, Turkije, Iran, Nepal, Verenigde Staten, Syrië en Australië. De Petite Golden linze groeit vooral in de Verenigde Staten, India, China en Turkije.