Tohono O'odham teparyboon

Tohono O'odham teparyboon

from 4.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Teparybonen zijn de bonen van indianenstammen uit de Sonorawoestijn. Van de Akimel O’odham of het riviervolk. En van de Tohono O’odham, ofwel het woestijnvolk. Zij telen ze al honderden jaren. Even dreigden de bonen uit te sterven. Maar de stammen hebben de teelt op kleine schaal gelukkig weer opgepakt.

De Tohono O’odham indianen noemen dit ras van witte teparybonen de To:ta Bawi. Het is een kleine, ovale boon met een kreukelig vel. De smaak is honingzoet, met iets van hazelnoot. Ze houden hun vorm bij het koken. En hebben een romige textuur.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 26 g eiwit
  • 63 g koolhydraten
  • 43 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan ijzer, vitaminen, zink, magnesium, calcium en kalium
  • Energetische waarde: 1.545 kJ (371 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1,5-3 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Dip
  • Soep
  • Stoof
  • Amerikaanse keuken
  • Mexicaanse keuken

 

 

+ Meer informatie

Teparybonen zijn de bonen van indianenstammen uit de Sonorawoestijn. Van de Akimel O’odham of het riviervolk. En van de Tohono O’odham, ofwel het woestijnvolk. Zij telen ze al honderden jaren. Even dreigden de bonen uit te sterven. Maar de stammen hebben de teelt op kleine schaal gelukkig weer opgepakt.

Het geslacht van teparybonen

Teparybonen komen in een hele optocht. Met fantastische woestijnkleuren. Lichtbruin, beige, blauw gespikkeld, bruin gespikkeld, wit, zwart, oranje en goud. En met prachtige namen. Chihuahuan. Colonia Morelos. Cumpas. Guarijio. Indiaans vermengd met Spaans. Naar de inwoners van de woestijn en hun geschiedenis.

De Tohono O'odham teparyboon in jouw hart

De Tohono O’odham indianen noemen dit ras van witte teparybonen de To:ta Bawi. Het is een kleine, ovale boon met een kreukelig vel. De smaak is honingzoet, met iets van hazelnoot. Ze houden hun vorm bij het koken. En hebben een romige textuur.

De Tohono O'odham teparyboon in jouw keuken

Zoet en romig. Romig en zoet. Zoet en romig. Romig en zoet. Gaat er een lichtje op? Juist. Deze witte boontjes schreeuwen er om. Ze willen in je bonendip. Maar dan wel een dip in indianenstijl. Van witte teparybonen en chilipepers.

Chillen als de O’odham indianen. Heerlijk.

Rariteit: Melkweg

De teparybonen komen voor in de oude volksverhalen van de Tohono O'odham. Eén verhaal gaat over een coyote die met een zak witte teparybonen rondrent. Als de prairiewolf struikelt vliegen de witte boontjes uit de zak en vormen zo de Melkweg. Een prachtig verhaal.

Herkomst en verspreidingsgebied

De oudste resten van een wilde teparyboon zijn gevonden in Puebla in Mexico en zijn van circa 5000 jaar geleden. Men denkt dat de cultivatie van de tepary plaatsvond in de Sonorawoestijn. In ieder geval is dit nog steeds het gebied waar de teparybonen tegenwoordig op kleine schaal worden geproduceerd.

De Tohono O’odham teparybonen groeien in het zuiden van Arizona. Tohono O’odham stamleden telen ze daar in één van hun gemeenschappen.