Rebosero boon

Rebosero boon

from 4.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Bonen zijn zo verschillend. Sommige stoer. Ze laten je denken aan klei en de aarde, aan kiezels en rots. Andere verfijnd. Ze lijken op bloemen en schelpjes, op parels en zijde. De Rebosero bonen passen zeker in de laatste categorie. Met hun patroon van ragfijne stipjes in mauve en grijsbruin op een delicate zandkleur. De smaak is subtiel. Hun textuur stevig. En toch smelten deze bonen als boter in je mond. Nog een pluspunt. Ze geven een heerlijk kookvocht.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 18 g eiwit
 • 56 g koolhydraten
 • 16 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan foliumzuur, vitamine B1, B6 en ijzer, calcium en natrium
 • Energetische waarde: 1.452 kJ (347 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Baked beans
 • Chili
 • Potboon
 • Stoof
 • Mexicaanse keuken

 

 

+ Meer informatie

Elke keer valt het op. Hoe gek de naam van de boon ook. Er is altijd een verklaring. Neem dit teer ogende boontje. Komt uit het midden van Mexico. Heet Rebosero. En?

In Mexico dragen de dames een rebozo. Handgewoven sjaals. Soms van katoen. Vaker van zijde of kant. Jah?

Stel je nu even wat Mexicaanse schonen voor. Bij het vallen van de schemer komen ze naar buiten. De lippen gestift. Het haar los en glanzend. Ze paraderen parmantig. Kijk, een verkoelende avondbries beroert lichtjes hun ragfijne sjaals. Zie ze lopen. Ze stralen iets uit wat raakt. Een onweerstaanbare mengeling van kwetsbaarheid en elegantie. Dus?

Terug naar onze Rebosero boontjes. Kijk maar eens goed naar ze. En zie het. Diezelfde kwaliteiten. Zo teer. Maar tegelijk zo stijlvol.

Het geslacht van gewone bonen

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Het is een groep van duizenden bonen. Met dezelfde afkomst. Maar toch zo verschillend. Sommige stoer. Ze laten je denken aan klei en de aarde, aan kiezels en rots. Andere verfijnd. Ze lijken op bloemen en schelpjes, op parels en zijde.

De Rebosero boon in jouw hart

De Rebosero bonen passen zeker in de laatste categorie. Met hun patroon van ragfijne stipjes in mauve en grijsbruin op een delicate zandkleur. De smaak is subtiel. Hun textuur stevig. En toch smelten deze bonen als boter in je mond. Nog een pluspunt. Ze geven een heerlijk kookvocht.

De Rebosero boon in jouw keuken

Elegante bonen horen in een stijlvol gerecht. Maak een salade van venkel, Rebosero bonen en geroosterde pompoenpitten. Bak een rode snapper goudbruin en knapperig. Kluts een salsa van rozijnen, olijven, jalapeño peper, verse koriander, peterselie, citroensap en olijfolie. Scheutje tequila er bij. Vlei het visje op de venkelsalade. Lepel salsa op de top.

Dit is Mexicaans raffinement.

Rariteit: "zij een huwelijk, ik de bonen"

Leuk interview over de Rebosero boon met Maria uit het ruige Hidalgo in Mexico. Het leest als een sprookje uit het boek van Grimm. Ze zegt: “Van alle dochters was ik niet de knapste. Maar ik was wel de favoriet van mijn vader. Hij arrangeerde voor al mijn zussen een rijk huwelijk. Maar ik kreeg de bonen. De Rebosero bonen. Die onze familie al generaties lang teelt.”

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Ontmoet de Olmeken, Zapoteken, Maya's en Tolteken. Ontwikkelde indiaanse culturen uit het oude Mexico. Zij zwoeren bij bonen, maïs en pompoen.

De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen sloten ze in hun hart. Nadat Columbus was geland in Amerika, begon de Europese kolonisatie van dat continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

In de loop van de tijd is in vele landen de gewone boon flink doorgekweekt. Zo zijn er talloze unieke bonen ontstaan die kenmerkend zijn voor een land of streek. De Rebosero groeit alleen in Mexico.