Tiger's Eye boon

Tiger's Eye boon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Sommige bonen zijn donker, egaal of ingetogen. En andere spetteren je veelkleurig tegemoet. Dat laatste geldt zeker voor Tiger’s Eye bonen. Hun bast is oranjegeel. Op zich een vrolijke kleur. Maar op die bast staan dan weer scherpe lijnen in donkerrood. En dat geeft een hypnotiserende combinatie. Door dit indringende uiterlijk verwacht je misschien woest gedrag in je pan. Gedrag als van Shere Khan uit het jungleboek van Rudyard Kipling. Maar niets is minder waar. Eenmaal onder water ontpopt deze boon zich tot een Teigetje, dat zachtaardige vriendje van Winnie de Poeh. Letterlijk. Want bij het koken lost het velletje op en vallen de bonen uiteen in een heerlijk boterzachte massa. Met een mild lichtzoete smaak. En egaal karamel van kleur. Rekende je op een portie wildheid, dan blijf je teleurgesteld achter. Maar heeft de kat in jouw visie een hoge aaibaarheidsfactor, dan zit je met deze boon helemaal goed.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 20 g eiwit
 • 62 g koolhydraten
 • 14 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine C, aan ijzer, en aan calcium
 • Energetische waarde: 1.435 kJ (340 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 3-8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Chili
 • Soep
 • Stoof

 

 

+ Meer informatie

De Tiger’s Eye boon was ooit populair in Chili en Argentinië. Daar noemen ze de boon in goed Spaans Pepa de Zapallo. Die laatste naam laat zich vertalen als pompoenzaadje of het gekke boontje. Nou zijn wij niet bijzonder dwingend. Maar als je deze boon aanschouwt, moet je het met ons eens zijn. Tiger’s Eye is de juiste eretitel voor deze indrukwekkende verschijning.

Het Phaseolus vulgaris geslacht

De Tiger’s Eye boon hoort tot het geslacht van Nieuwe Wereld bonen. Ook bekend als gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. De groep bestaat uit duizenden bonen. Het zijn allemaal broers, maar dat lees je niet af aan het uiterlijk. Sommige zijn donker, egaal of ingetogen. En andere spetteren je veelkleurig tegemoet.

De Tiger's Eye boon in jouw hart

Dat laatste geldt zeker voor Tiger’s Eye bonen. Hun bast is oranjegeel. Op zich een vrolijke kleur. Maar op die bast staan dan weer scherpe lijnen in donkerrood. En dat geeft een hypnotiserende combinatie.

Door dit indringende uiterlijk verwacht je misschien woest gedrag in je pan. Gedrag als van Shere Khan uit het jungleboek van Rudyard Kipling. Maar niets is minder waar. Eenmaal onder water ontpopt deze boon zich tot een Teigetje, dat zachtaardige vriendje van Winnie de Poeh. Letterlijk. Want bij het koken lost het velletje op en vallen de bonen uiteen in een heerlijk boterzachte massa. Met een mild lichtzoete smaak. En egaal karamel van kleur.

Rekende je op een portie wildheid, dan blijf je teleurgesteld achter. Maar heeft de kat in jouw visie een hoge aaibaarheidsfactor, dan zit je met deze boon helemaal goed.

De Tiger's Eye boon in jouw keuken

Deze zachtaardige boon heeft toch een wil. Want de Tiger’s Eye bepaalt voor jou de keus. Het is soep, stoof of chili. Maar dan wel een bijzonder smeuïge. Stoof de Tiger’s Eye bonen met pompoen, een ui, maïs en wat gerookt paprikapoeder. Garneer met verse blaadjes basilicum. En het is helemaal goed.

Of zoals Teigetje zegt: "Hooh, hooh, hooh, hooh."

Rariteit: sojaboon verdringt

Tot voor kort groeiden boeren in Chili en Argentinië fanatiek allerhande bijzondere bonen zoals de Tiger’s Eye. Ondertussen heeft in deze landen de schaalvergroting toegeslagen en is de sojaboon verworden tot het grootste exportproduct. En dat is toch een beetje jammer. Want de teelt van de bijzondere Tiger’s Eye is in deze landen bijna verdwenen.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Vanaf 8000 v. Chr. teelden de Maya’s en Azteken al bonen. Deze gewone bonen vonden hun weg naar Noord-Amerika en de inheemse indianenvolken adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En zo kwamen de gewone bonen ook terecht in Europa.

Door de eeuwen werd de gewone boon op veel plekken doorgekweekt. Dat heeft geresulteerd in unieke bonen die kenmerkend zijn voor een streek. Tiger’s Eye bonen worden nu vooral in de Verenigde Staten en Canada geteeld.