Vermont Appaloosa boon

Vermont Appaloosa boon

from 4.95
Gewicht:
sold out
Voeg toe
 

Omschrijving

Bonen kunnen ronduit hip zijn. Neem nou de Vermont Appaloosa boon. Vernoemd naar het gelijknamige paard. Het is een elegante boon. Lang, slank en licht gekromd. Eén uiteinde ivoorkleurig. En het andere paarsbruin en mokkakleurig gevlekt. Die markering maakt hem uniek. Maar verdwijnt grotendeels bij het koken. Vooral in de Verenigde Staten, Mexico en Canada is deze pracht geliefd. De smaak is zoet en kruidachtig.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 23 g eiwit
 • 60 g koolhydraten
 • 26 g voedingsvezels
 • 2 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine C, aan ijzer en calcium
 • Energetische waarde: 1.440 kJ (343 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Chili
 • Salade
 • Soep
 • Stoof
 • Amerikaanse keuken

 

 

+ Meer informatie

De voorouders van de Vermont Appaloosa boon kwamen ooit uit de Andes en Mexico. Het waren avonturiers. Ze gingen op reis en vermeerderden zich explosief.

Het gewone bonen geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel maten en tinten dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van een paar voorouders. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. De horde is ondertussen uitgedijd tot duizenden bonen. En het zijn stuk voor stuk hippe verschijningen.

De Vermont Appaloosa boon in jouw hart

Neem nou de Vermont Appaloosa boon. Vernoemd naar het gelijknamige paard. Het is een elegante boon. Lang, slank en licht gekromd. Eén uiteinde ivoorkleurig. En het andere paarsbruin en mokkakleurig gevlekt. Die markering maakt hem uniek. Maar verdwijnt grotendeels bij het koken. Vooral in de Verenigde Staten, Mexico en Canada is deze pracht geliefd. De smaak is zoet en kruidachtig.

De Vermont Appaloosa boon in jouw keuken

De Vermont Appaloosa is een makkelijk beestje. Hij is volgzaam. Stelt niet veel eisen. En is voor alles in. Kortom, het is een heerlijk dier. Houd je van ontdekken? En experimenteren? Dan is deze Appaloosa je vriend. Speel met hem in chili. Stoei met hem in je soep. Dol met hem in je stoofpot. En ravot met hem in je salade.

Uitgespeeld? Geef toe. Het is het beste paard van stal.

Rariteit: van een paard en de rivier

De Vermont Appaloosa boon is vernoemd naar het Appaloosa paard. De Nez Perce indianenstam fokte dit paardenras voor het eerst in Amerika. De indianenstam leefde dicht bij de Palouse rivier. En deze rivier gaf zijn naam aan de pony. Maar dus ook aan de boon.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. De Maya’s en Azteken teelden bonen, maïs en pompoen. Ze noemden de gewassen de Drie Gezusters. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus per ongeluk Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

Door de eeuwen werd de gewone boon op veel plekken doorgekweekt. Dat heeft geresulteerd in unieke bonen die kenmerkend zijn voor een streek. De Vermont Appaloosa kwam uit noordoosten van de Verenigde Staten. Wat vroeger New England heette en waar de staat Vermont deel van uitmaakte. Ze worden nu met name in de Verenigde Staten en Canada geteeld.