Pebble boon

Pebble boon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

 

Nee, nee, nee, nee. Echt niet. Beloofd. Hand op het hart. Dit zijn geen restjes bonen uit verschillende zakken. Deze bonen komen allemaal van dezelfde plant en uit dezelfde peul. Met een bonte mix aan kleuren. Zwart, wit, zand, lever, chocola, zalm, aubergine, mosterd en roze. Met als toegift hier en daar wat vrolijke strepen en stippen. Bij het koken vervagen de kleuren iets, maar de caleidoscopische bontheid blijft intact. Deze boontjes lijken in smaak op de Flageolet. Ze hebben iets fris van groene boontjes met een toefje noot. Hun velletje is dun, toch blijven ze mooi stevig, met een romige textuur. Eén van onze favorieten.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 23 g eiwit
  • 60 g koolhydraten
  • 25 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B2 en ijzer, natrium en kalium
  • Energetische waarde: 1.393 kJ (343 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Salade
  • Soep
  • Bij vis
  • Bij vlees
  • Bij wild

 

 

+ Meer informatie

Open een zak en ze glimmen je tegemoet. Vermomd als heuse riviersteentjes. Je zou zweren dat ze net uit de bedding zijn opgeraapt. Van een ijskoude en kolkende rivier. Glad en rond gesleten door het snelstromende water. Pebble bonen. Wat een goed gekozen naam.

Het geslacht van Nieuwe Wereld bonen

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel maten en tinten dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van een paar voorouders. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. De groep is ondertussen uitgedijd tot duizenden bonen. Ze zijn zo kleurrijk.

De Pebble boon in jouw hart

Nee, nee, nee, nee. Echt niet. Beloofd. Hand op het hart. Dit zijn geen restjes bonen uit verschillende zakken. Deze bonen komen allemaal van dezelfde plant en uit dezelfde peul. Met een bonte mix aan kleuren. Zwart, wit, zand, lever, chocola, zalm, aubergine, mosterd en roze. Met als toegift hier en daar wat vrolijke strepen en stippen. Bij het koken vervagen de kleuren iets, maar de caleidoscopische bontheid blijft intact. Deze boontjes lijken in smaak op de Flageolet. Ze hebben iets fris van groene boontjes met een toefje noot. Hun velletje is dun, toch blijven ze mooi stevig, met een romige textuur. Eén van onze favorieten.

De Pebble boon in jouw keuken

De Pebbeltjes doen het goed in soep, en bij vlees, vis en wild. Maar wat ons betreft zijn ze op hun best in salade. Met hun delicate smaak en vrolijke kleuren brengen ze ieder bord naar grote hoogte. Voorbeeld dan maar? Vlei ze op een bed van groene paprika, artisjok, zwarte olijven en rode ui. Bestrooi met verse peterselie en basilicum. En maak af met een scheutje vinaigrette.

Riviersteentjes. Voor de ultieme salade.

Rariteit: Acqua Pazza

Even van Pebble naar rivier naar water naar Toscane. Daar in Italië koken ze bonen het liefst in water met heel veel verse kruiden. Het kookvocht noemen ze Acqua Pazza, wat iets betekent als ‘gek water’. De Toscanen zijn er wild van. En eten het als bouillon.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Vanaf 8000 v. Chr. teelden de Maya’s en Azteken al bonen. Deze gewone bonen vonden hun weg naar Noord-Amerika en de inheemse indianenvolken adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En zo kwamen de gewone bonen weer terecht in Europa.

Door de eeuwen werd de gewone boon op veel plekken doorgekweekt. Dat heeft geresulteerd in unieke bonen die kenmerkend zijn voor een streek. De Pebble bonen worden nu vooral in de Verenigde Staten en Canada geteeld.