Jacob's Cattle Gold boon

Jacob's Cattle Gold boon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Deze boon is een kind. Uit het huwelijk van vader Jacob’s Cattle en moeder Paint. Pa kwam uit de houthakkersstaat Maine op het puntje tussen Canada en de Verenigde Staten. En heeft stoere karmijnrode spikkels en vlekken. Ma zetelde in het statige Washington. En heeft een deftig mosterdgeel oog. Toch vonden ze elkaar. En ze maakten mooi kroost.

De vorm en tekening van hun Golden boy zijn duidelijk van vaders kant. Lang, slank en niervormig. Glanzend melkwit in de basis. Met spikkels en vlekken als versiering. Maar de kleur van deze versiering is van moeder Paint. Zonnig goud. De bijzondere smaak is weer van pa. Die doet denken aan groene boontjes met iets van fruit en tannine. Bij het koken veranderen de zoontjes naar een warm karamel en krijgen ze een vlezige bite. En hun kooknat is dik en rijk. Nog even wat naam duiding. Vader Jacob is vernoemd naar een Hereford koe. Maar dit zoontje past beter in een kudde Guernsey runderen.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 23 g eiwit
 • 60 g koolhydraten
 • 26 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B6, ijzer en calcium
 • Energetische waarde: 1.440 kJ (343 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-2 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Chili
 • Soep
 • Stoof
 • Bij vis
 • Bij schaal- en schelpdieren
 • Amerikaanse keuken

 

 

+ Meer informatie

Eind 16e eeuw kwam de kolonisatie van Noord-Amerika op gang. De eerste Europese avonturiers herdoopten alles wat op hun weg kwam. Zo ook de lokale bonen van de inheemse bevolking. Bij de vurige reorganisatie van hun nieuwe wereld was de bijbel vaak hun inspiratie. Voor de voorloper van dit gouden boontje baseerden zij zich op het boek Genesis dat verhaalt over Jakob en zijn vee.

Geslacht van Phaseolus vulagris

De Jacob’s Cattle boon hoort tot het geslacht van Nieuwe Wereld bonen. Ook bekend als gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. De groep bestaat ondertussen uit een kudde van duizenden bonen. Niet allemaal lijken ze op vee. Maar ze zijn wel allen verwant.

De Jacob's Cattle Gold boon in jouw hart

Deze boon is een kind. Uit het huwelijk van vader Jacob’s Cattle en moeder Paint. Pa kwam uit de houthakkersstaat Maine op het puntje tussen Canada en de Verenigde Staten. En heeft stoere karmijnrode spikkels en vlekken. Ma zetelde in het statige Washington. En heeft een deftig mosterdgeel oog. Toch vonden ze elkaar. En ze maakten mooi kroost.

De vorm en tekening van hun Golden boy zijn duidelijk van vaders kant. Lang, slank en niervormig. Glanzend melkwit in de basis. Met spikkels en vlekken als versiering. Maar de kleur van deze versiering is van moeder Paint. Zonnig goud. De bijzondere smaak is weer van pa. Die doet denken aan groene boontjes met iets van fruit en tannine. Bij het koken veranderen de zoontjes naar een warm karamel met witte vlekken en krijgen ze een vlezige bite. En hun kooknat is dik en rijk. Nog even wat naam duiding. Vader Jacob is vernoemd naar een Hereford koe. Maar dit zoontje past beter in een kudde Guernsey runderen.

De Jacob's Cattle Gold boon in jouw keuken

Aan de noordoost kust van Amerika is het soms gruwelijk koud. Voor dat soort momenten biedt deze boon soelaas. Geknipt voor hartverwarmende soep en stoof. Gelukkig heeft die kust ook een andere kant. In de zomer is het hemels toeven. En soep maakt dan plaats voor oceaangenot. Toe aan zon op je bast? Behoefte aan de zeewind door je haren? Gril garnalen en coquilles. Kook kreeft en mossel. Leg op een bedje Jacob’s Cattle Gold. En bestrooi met dunne ringen bosui.

Het zoete van de schalen en schelpen. Met het groene fruit van deze boon. Atlantisch lekker.

Rariteit: forel

Om even in de watersferen te blijven. Deze boon heet ook wel Trout Gold boon. Het gouden forelletje.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Vanaf 8000 v. Chr. teelden de Maya’s en Azteken al bonen. Deze gewone bonen vonden hun weg naar Noord-Amerika en de inheemse indianenvolken adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. En zo kwamen de gewone bonen weer terecht in Europa.

Door de eeuwen werd de gewone boon op veel plekken doorgekweekt. Dat heeft geresulteerd in unieke bonen die kenmerkend zijn voor een streek. De Jacob’s Cattle Gold boon wordt nu vooral in de Verenigde Staten en Canada geteeld.