Kollumer Zoete Erwt

Kollumer Zoete Erwt

from 2.45
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Kollumer Zoete Erwt is schitterend gekleurd. De basis is licht groengeel. En die ondergrond is gemarmerd met een patroon van goudbruine, roodbruine en bruingroene vlekken. Die bij het drogen steeds donkerder verkleuren. De navel van de erwtjes is blank met een smal donker ringetje er omheen. Na het koken blijft hun vliesje stevig, maar de inhoud verandert in een boterzachte massa. De smaak is aangenaam pittig, stevig en uitgesproken. Maar vooral de grote zoetheid van deze erwtjes maakt hun uniek.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 20 g eiwit
  • 43 g koolhydraten
  • 20 g voedingsvezels
  • 2 g vet
  • Ze zijn rijk aan vitamine C, aan ijzer, en aan calcium
  • Energetische waarde: 1.286 kJ (305 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 40-60 minuten

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

 

 

+ Meer informatie

De Kollumer Zoete erwt of Zoete Grauwe erwt. Het is een verhaal van liefde voor streekproducten. En van geduld, toewijding en doorzettingsvermogen. Tot 1944 groeide dit erwtje volop in Friesland, Groningen, Noord-Holland en op de Waddeneilanden. Een belangrijk regionaal product uit het Waddengebied. Maar in de 50 jaar erna nam de teelt rap af en rond 1999 moest je de Zoete Grauwe erwt met een lantaarntje zoeken.

Een hobbytuinier uit Kollum, Jan van der Velde was één van de weinigen die dit erwtje bleef telen. Ooit kreeg hij het zaad van zijn grootvader Eije Wijkstra. In 2005 vond deze Jan het tijd om dit ras nieuw leven in te blazen. Hij gaf 6 zaden of zo’n 3 gram aan de akkerbouwers Piet Hoekstra uit Sint-Jacobiparochie en Jaap de Jong uit Oosterbierum. Dat was genoeg om een vierkante meter te beplanten. In 2010 produceerden zij al weer 600 kilo! Daarmee was de Zoete Grauwe erwt uit de gevarenzone. Inmiddels is hun areaal uitgegroeid tot zo’n 60 are, goed voor ongeveer 2.000 kilo opbrengst. Met ondersteuning van het Kenniscentrum voor Friese rassen en het Werkverband Friese rassen groeien ondertussen ook andere telers het zoete erwtje waardoor dit prachtige ras voor uitsterven is behoed. Ter ere van Jan van der Velde heet dit ras nu Kollumer Zoete erwt.

Het Pisum savitum geslacht

De Kollumer Zoete erwt behoort tot het geslacht van de erwtjes. Ofwel de Pisum savitum clan. Nou zijn er erwten en erwten. Sommigen zijn iets meer gepolijst. Met ronde gladde zaden. Zoals de doperwt, suikererwt, Groene en Gele erwt. En dan zijn er de boertige types. Ze zien er verkreukeld uit. Zoals de Grauwe erwt, Kollumer Zoete erwt en kapucijner. Nou zegt uiterlijk ook niet alles. De kreukels hebben een andere zetmeelsamenstelling. Daar kunnen ze ook niets aan doen. Maar daardoor zijn ze toevallig wel zoeter dan hun gladde familieleden.

De Kollumer Zoete erwt in jouw hart

De Kollumer Zoete Erwt is schitterend gekleurd. De basis is licht groengeel. En die ondergrond is gemarmerd met een patroon van goudbruine, roodbruine en bruingroene vlekken. Die bij het drogen steeds donkerder verkleuren. De navel van de erwtjes is blank met een smal donker ringetje er omheen. Na het koken blijft hun vliesje stevig, maar de inhoud verandert in een boterzachte massa. De smaak is aangenaam pittig, stevig en uitgesproken. Maar vooral de grote zoetheid van deze erwtjes maakt hun uniek.

De Kollumer Zoete erwt in jouw keuken

De Kollumer Zoete erwtjes. Jan van der Velde gaf ze hun naam. Piet Hoekstra gaf ze hun leven. En Griet Hoekstra (de vrouw van) stopte ze in de pan. Doe als Griet. Maak de echte onvervalste Kollumer Zoete erwtensoep. Kook je erwtjes met speklapjes, verse worstjes, winterwortel en ui.

Het is onvervalst waddengenot.

Rariteit: keurmerken

Leuk. De Kollumer Zoete erwt is gecertificeerd met het keurmerk ´Erkend Streekproduct´. En heeft ook het Waddengoud keurmerk. Dat is het keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied.

Herkomst en verspreidingsgebied

Net als de linze en kikkererwt moesten ook de erwten tussen 9000—8000 v. Chr. er aan geloven. Cultivatie. Dit gebeurde in de Vruchtbare Sikkel, een gebied in het Midden Oosten.

Erwten kunnen bijna elk klimaat aan. In de volgende eeuwen verspreidde het erwtengeslacht zich daarom in een groot gebied. Rond 4000 v. Chr. verschenen ze op het toneel in West-Europa. Ze gingen verder naar het noorden, naar de Kaukasus en Oost-Europa. En naar het oosten waar ze rond 2000 v. Chr. India en China bereikten.

Erwten groeien tegenwoordig overal in de wereld. Maar vooral Noord-Europeanen omarmden het erwtengeslacht als belangrijk onderdeel van hun keuken en cultuur. Onze Kollumer Zoete erwten komen uit het Nederlandse Waddengebied.