Good Mother Stallard boon

Good Mother Stallard boon

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Moeders zijn perfect. Sommige bonen ook. En de Good Mother Stallard is het zeker. De bonen zijn lekker vol en rond. Purper met onregelmatige lijnen, strepen, vlekken en spikkeltjes in gebroken wit. Een heerlijke mengelmoes. Bij het koken verandert hun tint naar warm roodbruin. Terwijl de tekening beige verkleurt. Neem een hap en je staat verbaasd. Stevig van buiten. Met een zijdezachte vulling. Hun smaak is ongekend. Kruidig. Aards. Rokerig.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 22 g eiwit
  • 61 g koolhydraten
  • 24 g voedingsvezels
  • 2 g vet
  • Ze zijn rijk aan vitamine C, aan ijzer en calcium
  • Energetische waarde: 1.414 kJ (337 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1-2 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Postboon
 

+ Meer informatie

Dit is een fantastische boon. Mooi om te zien. Makkelijk om te koken. En heerlijk om te eten. Er is één MAAR … Wie, oh wie, is nou die Good Mother Stallard naar wie de boon is vernoemd. Niemand die het weet. Misschien een goed onderwerp voor een prijsvraag?

Het geslacht van Nieuwe Wereld bonen

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon heeft zo veel gedaanten dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van één en dezelfde voorouder. Toch is dat zo. Allemaal van het geslacht Phaseolus vulgaris. Ze zijn met duizenden. Stuk voor stuk markante jongens. (En moeders.)

De Good Mother Stallard boon in jouw hart

Moeders zijn perfect. Sommige bonen ook. En de Good Mother Stallard is het zeker. De bonen zijn lekker vol en rond. Purper met onregelmatige lijnen, strepen, vlekken en spikkeltjes in gebroken wit. Een heerlijke mengelmoes. Bij het koken verandert hun tint naar warm roodbruin. Terwijl de tekening beige verkleurt. Neem een hap en je staat verbaasd. Stevig van buiten. Met een zijdezachte vulling. Hun smaak is ongekend. Kruidig. Aards. Rokerig.

De Good Mother Stallard boon in jouw keuken

Wij zijn normaal makkelijk in de leer. Maar met deze boon MOET je het simpel houden. Geen discussie mogelijk. Moeders wil is wet. Bonen in de pan. Een uitje, knoflook, wortel, verse rozemarijn en laurierblaadjes erbij. Lekker langzaam garen. En klaar ben je. Toch een ietsepietsie opstandig in je eigen keuken? Roer er gebakken pancetta en wat blaadjes rucola door. Maar daaarna is het ook echt klaar.

Want de Good Mother Stallard is al een en al goedheid.

Rariteit: de Drie Gezusters

De indianen in de Verenigde Staten groeiden maïs, bonen en pompoenen. Op hun akkers stonden de drie gewassen naast elkaar. Bewust. De pompoenen groeiden over de grond en hielden de bodem vochtig. Het maïs vormde staken waartegen de bonen omhoog konden klimmen. De bonen verrijkten weer de grond met stikstof. Een mooi trio. De indianen noemden ze de Drie Gezusters.

Herkomst en verspreidingsgebied

Cultivatie van Nieuwe Wereld bonen begon in Mexico en de Andes. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Maya’s en Azteken teelden bonen, maïs en pompoen. Ze noemden de gewassen de Drie Gezusters. De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en inheemse indianen adopteerden ze onmiddellijk. Nadat Columbus Amerika had ontdekt, begon de Europese kolonisatie van dit continent. De kolonisten namen de gewone bonen mee terug naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

De Good Mother Stallard boon groeit vooral in de Verenigde Staten.