Hemelvaartboontje

Hemelvaartboontje

from 3.25
Gewicht:
sold out
Voeg toe
 

Omschrijving

Even introduceren, dit is het eivormige Hemelvaartboontje. In de basis ivoorkleurig. Met een bruinzwarte vlek rond de navel. En het is nu net de vlek die de fantasie prikkelt. Is het nu Jezus (of Maria) die ten hemel vaart en verdwijnt achter een donkere wolk? Of is de uitleg voor de tekening toch meer simpel en aards? Namelijk een koe of een paard. (Vandaar de alternatieve naam Boerderijboontje.) Deze speculatie kan dit boontje niet deren. Hij groeit geweldig in ons koude en natte land. Met een delicaat zoete smaak op de koop toe.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 23 g eiwit
 • 60 g koolhydraten
 • 26 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan vitamine C, ijzer en calcium
 • Energetische waarde: 1.440 kJ (343 kcal)

Bereiden:

 • Weken: 8 uur
 • Koken: 1-1,5 uur

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Soep
 • Stoof
 • Bij vis

 

 

+ Meer informatie

Zwaar katholiek. Dat is het Hemelvaartboontje. Origineel uit Australië. Nu een zeldzaam Hollands product. Katholiek of niet. Deze boon behoort tot een illuster geslacht.

Het Phaseolus vulgaris geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel maten, kleuren en smaken dat het moeilijk te geloven is dat ze ontsproten zijn aan één stamvader. Toch is dat zo. Allemaal van het Phaseolus vulgaris geslacht. Het zijn pareltjes van moeder natuur. (Of van de voorzienigheid). En ze zijn met duizenden.

Het Hemelvaartboontje in jouw hart

Het eivormige Hemelvaartboontje hoort bij deze pareltjes. In de basis ivoorkleurig. Met een bruinzwarte vlek rond de navel. En het is nu net de vlek die de fantasie prikkelt. Is het nu Jezus (of Maria) die ten hemel vaart en verdwijnt achter een donkere wolk? Of is de uitleg voor de tekening toch meer simpel en aards? Namelijk een koe of een paard. (Vandaar de alternatieve naam Boerderijboontje.) Deze speculatie kan dit boontje niet deren. Hij groeit geweldig in ons koude en natte land. Met een delicaat zoete smaak op de koop toe.

Het Hemelvaartboontje in jouw keuken

Dit lijkt ons nu een boon om een katholieke traditie mee te vieren. Vrijdag als onthoudingsdag. Heerlijk. Dus aan de vis met bonen. Zoutevis om precies te zijn. Bak de vis. Kook de bonen. Stoof ui, knoflook, wortel, selderij, knol en peterselie. Een lepel tomatenpuree en een slok pils erbij. (Abdijbier misschien?) De bonen en vis er door roeren. En je bent klaar.

Zo’n vrijdag kan niet stuk.

Rariteit: hemels planten

De traditie schrijft voor dat dit boontje op Hemelvaartsdag wordt gezaaid en op Maria Hemelvaartsdag (15 augustus) voor het eerst kan worden geoogst.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. Ontmoet de Olmeken, Zapoteken, Maya's en Tolteken. Ontwikkelde indiaanse culturen uit het oude Mexico. Zij zwoeren bij bonen, maïs en pompoen.

De gewone bonen staken over naar Noord-Amerika en de inheemse indianen sloten ze in hun hart. Nadat Columbus was geland in Amerika, begon de Europese kolonisatie van dat continent. En de gewone bonen vonden hun weg naar Europa.

Tegenwoordig produceren India, Brazilië, Myanmar, Mexico, China, Uganda, Tanzania, Kenia, de Verenigde Staten, Canada en Australië de meeste tonnen gewone bonen.

In de loop van de tijd is in vele landen de gewone boon flink doorgekweekt. Zo zijn er talloze unieke bonen ontstaan die kenmerkend zijn voor een land of streek. Het Hemelvaartboontje groeit in Nederland en Australië.