Franse Groene linze

Franse Groene linze

from 2.45
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Franse Groene linzen zijn van hetzelfde ras als LePuy linzen uit Frankrijk. En ze gaan net als LePuy linzen gespikkeld in diepblauw en donkergroen door het leven. Voor de ultieme verwarring heten ze vaak Dupuis linzen. Gelukkig is nep niet altijd slecht. Want ook de Franse groene linze heeft een heerlijk peperige smaak.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 26 g eiwit
 • 60 g koolhydraten
 • 31 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan tryptofaan, foliumzuur, vitamine B1, B6, ijzer, mangaan en koper
 • Energetische waarde: 1.477 kJ (355 kcal)

Bereiden:

 • Weken: nee
 • Koken: 20-40 minuten

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Salade
 • Bij vis
 • Bij vlees
 • Bij wild
 • Franse keuken

 

 

+ Meer informatie

Op het eerste gezicht zijn het onbeduidende schijfjes. Maar linzen zijn een superkracht. Rijk aan eiwitten, vezels en ijzer. Het schijnt dat zonder dit kleine boontje de geschiedenis van de mensheid wel eens anders had kunnen lopen. Ze waren de eiwitbom die de mens ooit de beschaving in dreef. Meestal bedeelt men aan het graan deze rol. Maar linzen, en later ook kikkererwten en gewone erwten, speelden minstens zo'n belangrijke rol. Onze mening? Hulde aan de linze.

Het linzengeslacht

De linze is expressief. Hij komt bruin, zwart, groen, rood, oranje, geel, Frans, Spaans, van de berg, als Beluga, uit Castellucio, en uit LePuy. Wat een variatie.

De Franse Groene linze in jouw hart

Franse Groene linzen zijn van hetzelfde ras als LePuy linzen uit Frankrijk. En ze gaan net als LePuy linzen gespikkeld in diepblauw en donkergroen door het leven. Voor de ultieme verwarring heten ze vaak Dupuis linzen. Gelukkig is nep niet altijd slecht. Want ook de Franse groene linze heeft een heerlijk peperige smaak.

De Franse Groene linze in jouw keuken

Ze blijven heel bij het koken. Let wel. Heeeel. Dus ga nou niet voor de linzensoep. De Franse Groene linze kan meer in jouw keuken. Dus kies voor de varkensschenkel met groene linzen. Of bereid je Franse liefjes met een eendenborst en sinaasappelsaus. Vlei een gegrilde zalm op een bedje van gekruide linzen met groene saus. Of geef je linzen de hoofdrol in een simpele salade met wat rode ui, citroen en een toefje peterselie.

Heb je de groene geest? Goed zo. Aan de slag.

Rariteit: van linze tot lens

De botanische naam voor de linze is Lens culinaris, ofwel "kokende lens". Het frappante is dat ons woord voor het optische instrument van de boon komt, en niet andersom. De astronoom Edmund Halley zag de gelijkenis tussen het kleine boontje en het optische instrument. Dus gaf hij in 1693 het woord lens aan het glazen stuk gereedschap. Vervolgens werd in 1719 de ooglens weer vernoemd naar de glazen lens. Tja. Jij hebt dus ook linzen in jouw ogen.

Herkomst en verspreidingsgebied

Tussen 9000—8000 v. Chr. brak een groot moment aan. Nomaden gingen linzen telen. Dit gebeurde in de Vruchtbare Sikkel. (Die plek van Duizend-en-één-nacht.) Een gebied in het Midden Oosten wat nu Irak, Koeweit, Syrië, Libanon, Jordanië, Israël, Cyprus, Egypte, het zuidwesten van Turkije en het westen van Iran beslaat.

Daarmee is de linze één van de oudste gecultiveerde bonen. Zeg maar de opa van het stel. In de volgende eeuwen verspreidden de linzen zich als een lopend vuurtje. Naar het westen tot Groot-Brittannië. Naar het zuiden tot Ethiopië. En naar het oosten in de richting van India. Vooral in India waren ze onmiddellijk een hit.

Linzen groeien tegenwoordig overal in de wereld. Hun grootste productie vindt plaats in India, Canada, Turkije, Iran, Nepal, Verenigde Staten, Syrië en Australië. De Franse Groene linze groeit uiteraard in Frankrijk. Maar wonder, ze komen ook uit de Verenigde Staten, Canada en Italië.