Ivory White linze

Ivory White linze

from 3.95
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

De Ivory White linzen zijn piepklein en elegant ivoor van kleur. Ze hebben een zeer milde smaak. Bij het koken vallen ze zonder pardon uit elkaar en krijgen ze een lekker kleverige textuur. Maar dat is geen wonder. Zonder jas en in tweeën gehakt is het moeilijk de boel bij elkaar te houden. Want dit kleine witte boontje neemt je regelrecht in de maling. Het is geen linze, het zal nooit een linze zijn en behoort niet tot de linzenfamilie. De Ivory White linze is het binnenste van de kleine Zwarte urdboon. Andere namen voor deze kleine witte piepjes zijn Urad dhal, Minumulu, split Urad en Chilkee.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

 • 24 g eiwit
 • 50 g koolhydraten
 • 20 g voedingsvezels
 • 1 g vet
 • Ze zijn rijk aan foliumzuur, vitamine B1, B2, B6, ijzer, magnesium, fosfor, zink, kalium en calcium
 • Energetische waarde: 1.272 kJ (304 kcal)

Bereiden:

 • Weken: nee
 • Koken: 15-25 minuten

Bewaren:

 • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

 • Curry
 • Soep
 • Indiase keuken

 

 

+ Meer informatie

Pas op. Dit kleine witte boontje neemt je regelrecht in de maling. Het is geen linze, het zal nooit een linze zijn en behoort niet tot de linzenfamilie. De Ivory White linze is het binnenste van de kleine Zwarte urdboon.

Het Vigna mungo geslacht

Urdbonen of Zwarte mungbonen zijn kleine ivoorkleurige boontjes met een zwart velletje. Ze komen oorspronkelijk uit India en heten daar Urad. De gespleten boontjes zonder velletje worden Urad dhal of Ivory White linzen genoemd. Andere namen voor deze kleine witte piepjes zijn Minumulu, split Urad en Chilkee. Dit is een uitgekleed boontje dat zich vermomd als linze.

De Ivory White linze in jouw hart

De Ivory White linzen zijn piepklein en elegant ivoor van kleur. Ze hebben een zeer milde smaak. Bij het koken vallen ze zonder pardon uit elkaar en krijgen ze een lekker kleverige textuur. Maar dat is geen wonder. Zonder jas en in tweeën gehakt is het moeilijk de boel bij elkaar te houden.

De Ivory White linze in jouw keuken

En trouwens, dat milde en kleverige is nu juist hun attractie. Die Indiase dhals en curries zouden een slap waterzooitje blijven zonder dit ivoorkleurig plakkertje. Nu dat binden is opgelost staat niets meer in je weg. Aan de slag met de duizend-en-één dhal en curry variaties uit de Indiase keuken. Dhal met kokos, kerrieblaadjes en koriander. Curry met gember en munt. Dhal met tomaten en spinazie. Curry met citroen en knoflook. Dhal met pepers en kipfilet. Curry met asperge, wortel en kokos. Zo veel dhals en curries, en de Ivory White linze vormt telkens de basis. Uitgekookt? Dan kun je nog even aan de Indiase bak. Deze kleine klevertjes zijn vaste gast in het deeg voor dosa’s, idli’s, vada's en papadums.

Elegant doch klef, ideaal voor een Indiaas feestje.

Rariteit: cement

Doorslaan kan natuurlijk ook. Volgens sommige bronnen is de Ivory White linze als cement gebruikt voor het metselwerkje van enige historische gebouwen in India.

Herkomst en verspreidingsgebied

Ontmoet het Vigna bonengeslacht. Afkomstig uit India. En neven van de Zwart-oog bonen uit Afrika. De cultivatie in India begon tegelijk op twee plekken circa 2500 v. Chr. In het noordwesten van India rond de Indus vallei en in het zuiden van India.

Met de inval van de Indo-Ariërs rond 2000 v. Chr. veranderde alles in India. Ze introduceerden het Sanskriet, het kastenstelsel en uiteindelijk de Hindoereligie. Die laatste uitvinding ging gepaard met de opkomst van het vegetarisme. Voor de Vigna bonen was het bedje gespreid. Eeuwenlang waren bonen de enige bron van eiwitten voor de Indiase bevolking. Welke Vigna bonen zaten in het zadel? Vinga radiata of mungboon. Vigna mungo of urdboon. Vigna aconitifolia of motboon. En Vigna umbellata of rijstboon. Kleine boontjes vanwege het klimaat. Grote stand vanwege de cultuur.

Nog steeds is India hoofdleverancier van de Ivory White linze. Canada en de Verenigde Staten komen op een goede tweede en derde plaats.