Dark Red Kidney boon

Dark Red Kidney boon

from 2.45
Gewicht:
Quantity:
Voeg toe
 

Omschrijving

Guess what? De donkerrode kidneyboon is niervormig. Zijn schil is wat dikker en glanst. De boon heeft een nootachtige smaak. Al met al een solide boon. En de koning van de chili. Dat is de donkerrode kidneyboon.

De bonen bevatten per 100 g ongeveer:

  • 23 g eiwit
  • 61 g koolhydraten
  • 15 g voedingsvezels
  • 1 g vet
  • Ze zijn rijk aan foliumzuur, vitamine B1, B5, B6 en C en aan ijzer, kalium, calcium, magnesium, koper en zink
  • Energetische waarde: 1.408 kJ (337 kcal)

Bereiden:

  • Weken: 8 uur
  • Koken: 1,5-2 uur

Bewaren:

  • Op een droge, donkere plek tot een jaar houdbaar

Suggesties voor gebruik:

  • Chili

 

 

+ Meer informatie

Deze boon ziet er stoer uit. Hij doet zijn voorouder eer aan. Die kwam uit Latijns-Amerika. En splitste zich in talloze rassen.

Het gewone bonen geslacht

Nieuwe Wereld bonen. Gewone bonen. Of in het Latijn Phaseolus vulgaris. Deze boon komt in zo veel vormen en kleuren dat het moeilijk is te geloven dat ze afstammen van één en dezelfde voorouder. Toch is dat zo. Allemaal Phaseolus vulgaris. Het is een prachtige optocht van duizenden rassen. Een kleurige groep met karakter.

De Dark Red kidneyboon in jouw hart

Guess what? De donkerrode kidneyboon is niervormig. Zijn schil is wat dikker en glanst. De boon heeft een nootachtige smaak. Al met al een solide boon.

De Dark Red kidneyboon in jouw keuken

De koning van de chili. Dat is de donkerrode kidneyboon. Stort je dus in een rondje chili. Start met de gewone chili con carne. Door naar de chili met donker bier. Op naar de Bonfire chili met chocola en pompoen. Verder met chili in cola (We maken geen grap.) Dan de chili met kip. Vervolgens een groene chili. En tenslotte chili met kalkoen en de donkerrode kidneyboon.

Zie je. Je bent een echte chili baas.

Rariteit: Rajma

Noord-Amerikanen. Zuid-Amerikanen. Ze eten de donkerrode kidneyboon met overgave. Maar deze boon komt ook voor in de keuken in Noord-India. Daar heet hij Rajma.

Herkomst en verspreidingsgebied

De cultivatie van de Nieuwe Wereld bonen begon in de Andes en Mexico. Dit was tussen 8000—7000 v. Chr. De Maya’s en Azteken groeiden bonen, maïs en pompoen. Op hun akkers stonden deze drie gewassen naast elkaar. De gewone bonen kwamen naar Noord-Amerika en de inheemse indianen vatten onmiddellijk liefde op voor dit gewas. In 1492 ontdekte Columbus Amerika. Na hem begon de Europese kolonisatie van het Amerikaanse continent. De gewone bonen voedden cowboys, kolonisten, houthakkers en slaven in Amerika. Uiteindelijk wipten ze over naar de Oude Wereld.

Dark Red kidneybonen groeien nu vooral in India en Brazilië.